Historisk arkiv

Politiattest før studiestart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Fra 1. april i år må alle studenter som vil bli lærere, førskolelærere, barnevernspedagoger eller sosionomer før studiestart legge fram politiattest som viser at de ikke er dømt, siktet eller tiltalt for seksuelle overgrep mot barn. (27.03.01)

Pressemelding

Nr.: 023-01
Dato: 27.03.01

Politiattest før studiestart

Fra 1. april i år må alle studenter som vil bli lærere, førskolelærere, barnevernspedagoger eller sosionomer før studiestart legge fram politiattest som viser at de ikke er dømt, siktet eller tiltalt for seksuelle overgrep mot barn. For en rekke andre utdanninger må søkere legge frem politiattest som viser eventuelle merknader om volds- og/eller sedelighetsforbrytelser.

Politiattesten skal legges fram når studentene takker ja til studieplassen. Til sammen er det rundt 7 500 studieplasser på de aktuelle høyere utdanningene. Utdanningene dette gjelder er allmenn- og førskolelærerutdanning, faglærerutdanning, praktisk pedagogisk utdanning, barnevernspedagog- og sosionomutdanning, profesjonsutdanning i pedagogikk og spesialpedagogikk, utdanning til tolk for døve, døvblitte og døvblinde, ballettpedagogutdanning, kateketutdanning, kirkevergeutdanning, menighetssekretærutdanning, trenerutdanning og utdanning i friluftsliv, kultur og naturrettleiing. Mer informasjon om hvilke krav som gjelder for de enkelte utdanningene finnes på hjemmesiden til Samordna opptak: www.so.uio.no.

Dersom søkeren har merknad på politiattesten kan det føre til at søkeren blir utestengt fra praksisopplæring eller klinisk undervisning og dermed ikke kan få vitnemål for fullført grad eller utdanning. Det skal opprettes en nemnd som skal fatte vedtak i slike saker.

Forskrift om politiattest ved opptak til høgre utdanning.