Historisk arkiv

Statsråd Giske gir 1 million kroner i priser for utdanningskvalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Statsråd Trond Giske delte 10. mai ut priser for utdanningskvalitet på til sammen 1 million kroner. Førsteprisen på 600 000 kroner gikk til Universitetet i Oslo, mens Høgskolen i Oslo og Universitetet i Tromsø delte andreprisen og fikk 200 000 kroner hver. (10.05.01)

Pressemelding

Nr.: 040-01
Dato: 10.05.01

Statsråd Giske delte ut 1 million kroner i priser for utdanningskvalitet

Statsråd Trond Giske delte 10. mai ut priser for utdanningskvalitet på til sammen 1 million kroner. Førsteprisen på 600 000 kroner gikk til Universitetet i Oslo, mens Høgskolen i Oslo og Universitetet i Tromsø delte andreprisen og fikk 200 000 kroner hver.

Fakultetsdirektør Bjørn Hol, student Berit Rimstad og studiedekan Borghild Roald fra Det medisinsk fakultetet ved Universitetet i Oslo tar imot utdanningskvalitetsprisen fra statsråd Trond Giske. (Foto: Tore Oksholen, Universitetsavisa)

Det er første gang Utdanningskvalitetsprisen ble delt ut. Prisen skal stimulere institusjoner innenfor høgre utdanning til å arbeide systematisk med å videreutvikle kvaliteten på sine utdanninger og motivere fagmiljøene ved universiteter og høgskoler til å bli mer opptatt av arbeid med utdannings- og studiekvalitet.

  • Det gjøres mye godt arbeid ved våre utdanningsinstitusjoner, sier statsråd Trond Giske. – Målet må være at vi kan gi alle studenter en skikkelig kvalitet på utdanningen.

Universitetet i Oslo, Det medisinske fakultet, får 1. prisen for prosjektet Oslo96.

Oslo 96 er betegnelsen på arbeidet med utviklingen av ny studieplan for grunnutdanningen i medisin. Fakultetet har gjennomført en total gjennomgang og reform av et seksårig studium.

Resultatet er bl.a. en ny studieplan. Problembasert læring er innført som gjennomgående studieform, lærer- og studentrollene er redefinert, evalueringsopplegget er endret, studentene kommer tidlig i kontakt med pasienter, og de trekkes med i forskningsprosjekter sammen med lærerne. Den mest dyptgripende endringen ligger i at faginnholdet er oppdatert og restrukturert, gjennom en gjennomgripende integrering mellom basalfag, kliniske, parakliniske og samfunnsvitenskapelige fag.

Målet med omleggingen var å skape et medisinstudium som kombinerer nye krav til legerollen med behovet for en grunnutdanning som forbereder for livslang læring og som baserer seg på ny innsikt i hvordan studenter lærer. Måten fakultetet har jobbet fram det nye studiet på, er imponerende. Forberedelsene til omleggingen - fra vedtaket i fakultetsrådet til oppstart med nytt opplegg - tok tre år. Innholdet i studiet ble endevendt, "alle steiner ble snudd" og undervisnings- og studieformene gjennomgått. Studieplanen er et resultat av et gedigent løft der så godt som alle fakultetets lærere har deltatt, sammen med tallrike studenter, administrativt ansatt og gode hjelpere, bl.a. fra Fagområdet for universitets-pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Omleggingen av medisinstudiet er et eksempel på en planmessig og gjennomgående demokratisk omstilling, der faginnhold og studieformer har stått i fokus. Gjennom den brede deltakelsen har lærere, studenter og administrasjon fått et øket eierskap til studieplanen, og det er lagt opp til et systematisk arbeid for å vedlikeholde det faglige engasjementet i studieplanarbeidet.

Universitetet i Tromsø, Universitetets etter- og videreutdanning, får delt 2. pris for Lederutviklingsprogrammet for fiskeindustribedriftene i Båtsfjord. Programmet er organisert i to femvekttallsmoduler: Bedrifter i endring - Nye lederroller og Prosjektstyring. Prosjektets målsetting er lederutvikling på ulike nivå, og deltakere er ansatte både i private og offentlige bedrifter. Prosjektets pedagogiske plattform er blant annet tenkingen rundt erfaringslæring, der undervisning og læring springer ut av problemstillinger på arbeidsplassen. I denne sammenhengen har det også vært viktig å prøve ut moderne IKT verktøy tilpasset den aktuelle studentgruppen.

Prosjektet springer ut av et langvarig og systematisk samarbeid mellom Universitetet i Tromsø og bedriftene i Båtsfjord om kompetanseutvikling på ulike nivå i fiskeindustrien. Bedriftene har vært sentrale aktører i dette arbeidet. Målsettingen var å utnytte den eksisterende kompetanse og videreutvikle denne, samt å tiltrekke seg nye fagfolk.

Høgskolen i Oslo, Avdeling for sykepleierutdanning, får delt 2. pris for Grorudprosjektet. Grorudprosjektet er en desentralisert deltidsutdanning i sykepleie i samarbeid mellom Høgskolen i Oslo og Grorud bydel. Studietiden er fire år og gir samme sykepleierkompetanse som treårig grunnutdanning i sykepleie.

En hovedide i utdanningen er å ansvarliggjøre studentene for egen læring bl.a. ved prosjektorganiserte opplegg og bruk av IKT. I samarbeid med studentene er det besluttet å innføre porteføljevurdering gjennom hele studiet. Dette er nytt i høyere utdanning, og arbeidet følges opp i et prosjekt der også Pedagogisk utviklingssenter ved Høgskolen i Oslo og Pedagogisk forskningsinstitutt er med.

Innen søknadsfristen var det kommet inn 31 forslag fra 19 institusjoner. Forslagene har vært vurdert av en prisjury oppnevnt av Norgesnettrådet, på vegne av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. Juryen har vært ledet av førsteamanuensis Kari Hag, som til daglig arbeider ved NTNU. De øvrige medlemmene er førsteamanuensis Anton Havnes, Høgskolen i Oslo, førsteamanuensis Anne Marie Støkken, Høgskolen i Agder, og student Audun Fledsberg, Studentenes landsforbund.