Historisk arkiv

Tiltak mot problemadferd i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Tiltak mot problemadferd i skolen

Nå skal ungdom, foreldre og lærere få mer og bedre informasjon om psykisk helse. Gjennom en egen satsing på ungdom og deres nettverk, er målet å forebygge psykiske plager og problemer blant ungdom. Bak satsingen står flere departementer og bruker/fagorganisasjoner.

Tiltakene settes direkte inn mot elever i ungdoms og videregående skole og til ungdom på deres fritidsarenaer. Foreldre vil få tilbud om kurs gjennom skolen, og lærere over hele landet inviteres til å være med på kurs om psykisk helse og psykiske lidelser.

Handlingsberedskap

Kunnskap om psykisk helse kan gi ungdom, foreldre og lærere en handlingsberedskap når de opplever at noen har problemer. Som oftest går det for lang tid før psykiske plager og problemer hos ungdom blir oppdaget og tatt på alvor.

Variert

Svært mange unge, foreldre og lærere er opptatt av fysisk og psykisk helse – og ikke bare psykiske problemer. Mange etterlyser informasjon. Tiltakene i denne ungdomssatsingen spenner fra håndbøker og nettsteder via rollespill og likemannsarbeid til seminarer og kurs. Det blir en informasjonskjede hvor også summen av tiltak gir effekter.

Tiltakene

Tiltakene i ungdomssatsingen iverksettes av Mental Helse Norge, Organisasjonen Voksne for barn, Rådet for psykisk helse og Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning. Mental Helse Norge samarbeider med Elevorganisasjonen om høstkampanjen "diagnose: menneske" som trolig vil nå mer enn 100 000 elever i videregående skole. Organisasjonen Voksne for barn vil tilby kurs til foreldre i alle helseregionene, og viderefører likemannsarbeid blant ungdom. Rådet for psykisk helse skal utarbeide en informasjonspakke til bruk i ungdomsskolene, mens Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning tilbyr lærerkurset "Hva er det med Monica?" til videregående skoler.

Mye mer skjer

Ungdomssatsingen er en del av informasjonsstrategien "Noe å snakke om..?", som går fram til 2006, som et ledd i Opptrappingsplanen for psykisk helse. Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet ved Læringssenteret, Barne- og familiedepartementet og Barneombudet, har utformet ungdomssatsingen sammen med Sosial- og helsedepartementet og de øvrige organisasjonene. Denne satsingen kommer i tillegg til andre viktige prosjekter og tiltak rettet mot barn og unge. Blant annet arbeider stadig flere kommuner med et helhetlig tilbud til barn, unge og deres familier, og mange vil etablere familiesentre.

Kontaktperson: Rådgiver i Sosial- og helsedepartementet Tonje Haug tlf. 22 24 83 73