Historisk arkiv

Civic - bakgrunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Civic Education Study - Norge

Civic Education Study er en internasjonal undersøkelse med hovedmål å gi et bilde av unge menneskers beredskap for demokratisk engasjement og medvirkning. Undersøkelsen tar også sikte på å kartlegge den rolle skolen synes å spille når unge mennesker forberedes på aktiv demokratisk deltakelse i samfunnet.

Bakgrunn for undersøkelsen

Både internasjonalt og nasjonalt finner vi hendelser og utvikling som har aktualisert en undersøkelse av demokratioppfatninger og potensiell deltakelse i samfunnslivet. Særlig viktige er omveltningene i Sentral- og Øst-Europa og avslutningen av den kalde krigen. Mange "nye" demokratier i fra disse områdene deltar i studien. I tillegg opplever de "gamle" demokratier en svikt i oppslutningen om politiske partier og valg. Sammen med synkende politisk interesse og noe som kan synes som økende politikerforakt har dette ført til at også en rekke tradisjonsrike demokratier deltar i studien.

Internasjonal organisering

Initiativet til Civic Education Study kommer fra den internasjonale organisasjonen IEA som arbeider med sammenlignende forskning om utdanning. IEA står for The International Association for the Evaluation of Educational Achievement. I 1999 er mer enn 50 land medlemmer av organisasjonen, og nær 30 av disse deltar i Civic-undersøkelsen.

Civic-undersøkelsen ledes av Judith Torney-Purta, professor ved Maryland-universitetet i USA. Det internasjonale sekretariatet ligger i Berlin og ledes av Rainer Lehman, professor ved Humboldt-universitetet. Dataene behandles i IEAs dataprosess-senter i Hamburg.

Civic-undersøkelsen startet internasjonalt i 1993/94 med en Fase 1 hvor formålet var å kartlegge nasjonale demokratiambisjoner gjennom intervju med beslutningstakere og analyse av bakgrunnsdokumenter, læreplaner og lærebøker. Fase 1 ble avsluttet i 1997, og i 1999 kom rapporten fra denne fasen: "Civic Education Across Countries: Twenty-four National Case Studies from the IEA Civic Education Project (Thorney-Purta et al 1999)".

Norge deltok ikke i Fase 1 av studien, men i forbindelse med deltakelsen i Fase 2 er det gjennomført en forkortet analyse av bakgrunnsdokumenter og læreplaner. Dette forkortede Fase 1-arbeidet blir utvidet med en mer omfattende ambisjons- og målanalyse i den norske rapporten.

Nasjonal organisering

Kirke- Utdannings- og Forskningsdepartementet (KUF) og Læringssenteret (LS) har gitt det norske oppdraget til Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS). I oppdragsbrevet formuleres oppgavene både generelt og mer spesielt. Oppdraget dreier seg om å gjennomføre den internasjonale undersøkelsen etter sentralt gitte problemstillinger og retningslinjer. Hovedhensikten er å kartlegge elevenes demokratiske beredskap, deres nåværende og potensielle engasjement og skolens mulige rolle i demokratiopplæringen.

Studien kartlegger elevenes kunnskaper om demokrati, deres demokratiske ferdigheter, oppfatninger av demokratibegrepet, elevenes holdninger og deres praksis.

Det norske oppdraget er først og fremst knyttet til den internasjonale komparative studien. Et hovedoppdrag er å sammenlikne de norske resultatene med funn i andre deltakende land og med internasjonale gjennomsnittsresultater.

Deltakerland og rapportering

28 land gjennomførte undersøkelsen for 14-åringer i løpet av vårhalvåret eller høsthalvåret 1999. Disse var Australia, Belgia (fransk), Bulgaria, Chile, Colombia, Danmark, Estland, England, Finland, Tyskland, Hellas, Hong Kong, Italia, Kypros, Latvia, Lithauen, Norge, Polen, Portugal, Romania, Russland, Slovakia, Slovenia, Sveits og Sverige, Tsjekkia, Ungarn og USA.

En internasjonale komparativ rapport med tittelen Citizenship Education in Twenty-Eight Countries: Civic Knowledge and Engagement at Age Fourteen" blir offentliggjort i mars 2001.

Den norske rapporten for grunnskolestudien vil bli ferdigstilt og overlevert oppdragsgiver Læringsenteret i august 2001. Det er også gjennomført en tilsvarende undersøkelse med elever i videregående skole (17-åringer). Her deltar bare en del av landene som deltok i grunnskolestudien. En rapport med målanalyse og resultater for videregående skole er planlagt til våren 2002.

Ytterligere opplysninger:

Prosjektleder Rolf Mikkelsen, ILS, UiO, tlf. 22 857718 E-post: rolf.mikkelsen@ils.uio.no

Eller Dag Fjeldstad, ILS,UiO tlf. 22 857614. E-post: d.t.o.fjeldstad@ils.uio.no