Historisk arkiv

Åpning av farmasibygget ved Universitetet i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Trond Giske

Universitetet i Tromsø

19. januar 2001

Åpning av Farmasibygget

Det er alltid hyggelig for meg å åpne nye bygg i vår sektor, og spesielt gledelig er det å åpne et bygg som har vært så etterlengtet som Farmasibygget her ved Universitetet i Tromsø. Prosessen startet på begynnelsen av 1990-tallet og høsten 1998 var Farmasibygget klart til innflytting.

Reisingen av Farmasibygget har nær sammenheng med etableringen av farmasistudiet i Tromsø. I 1993 ble det vedtatt at det skulle opprettes et profesjonsstudium i farmasi ved Universitet i Tromsø. Tidligere var det kun ved Universitetet i Oslo og ved Statens Reseptarhøgskole i Oslo man kunne utdanne seg til farmasøyt. Universitetet i Tromsø hadde i et par år en avtale om et fellesprogram med Universitetet i Oslo. I følge denne avtalen kunne farmasistudenter ta første og siste år av utdanningen i Tromsø, mens undervisning og eksamener de øvrige årene måtte avholdes i Oslo. Slik er det ikke lenger. Universitetet i Tromsø skal ha all ære for å ha bygget opp et fagmiljø og et studietilbud som gjør det både mulig og attraktivt å ta hele farmasiutdanningen i den nordlige landsdelen.

Da universitetet i Tromsø for første gang tok opp farmasistudenter til et fullt utbygget profesjonsstudium høsten 1994, var det på grunnlag av et løfte fra departementet om bevilgning til et nybygg. Kostnadene til bygget har blitt dekket innenfor Apotekeravgiftsfondet. Forutsetningen for etableringen av dette fondet var blant annet at det skulle brukes til nybygg til utdanning av flere farmasøyter. Rammen som ble stilt til rådighet var på 140 mill. kroner, og det er verdt å berømme prosjektet for at det har latt seg realisere innenfor denne kostnadsrammen. I våre dager, med Romeriksporten og Rikshospitalet friskt i minnet, synes jeg dette er godt gjort!

Universitets- og høgskolesektoren står overfor store utfordringer. Jeg håper og tror at Universitetet i Tromsø makter å møte disse utfordringene på en god måte. Farmasibygget er utvilsomt viktig både for farmasistudiets videre utvikling og for universitetet. Det vil forhåpentligvis bidra til inspirasjon og giv ikke bare innenfor farmasifaget, men også på tvers av faggrenser.

Ettersom bygget har vært anvendt i over to år, regner jeg med at brukerne nå er blitt kjent med hvordan det fungerer. Farmasibygget er flott arkitektonisk. Men det viktigste er selvfølgelig at en slik bygning er brukervennlig, og det er gledelig å konstatere at dette er erfaringen universitetet har så langt.

I det jeg formelt overrekker bygget til Universitetet i Tromsø vil jeg gratulere universitetet, Statsbygg og alle medhjelpere med et flott nytt farmasibygg.

Gratulerer og lykke til videre!