Historisk arkiv

-Velg sertifisert tropisk trevirke!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke oppfordrer importører av tropisk trevirke om å velge sertifiserte varer. Import av ulovlig hogd trevirke fra de sårbare tropeskogene forekommer også i Norge, og Bjerke ønsker å få en slutt på dette. (14.08.00) Les brevet fra statsråden til importørene

Brev fra miljøvernminister Siri Bjerke til importørene av tropisk tømmer:

Import av tropisk trevirke

Illegal hogst av tropisk trevirke er et stort miljøproblem som ikke bare rammer områder der hogsten foregår, men hele kloden. Tropisk trevirke importeres også til Norge, i form av bl.a hagemøbler og trelast. Vi antar at det aller meste er lovlig hogd. Men jevnlig dukker det opp trevirke på markedet som enten stammer fra ulovlig hogst, eller som det ikke kan dokumenteres hvor kommer fra.

Flere medier og Forbrukerrådet har tatt opp hva Norge og Miljøverndepartementet vil gjøre med dette problemet. Vi ser det som vanskelig å innføre et forbud mot import av ulovlig hogd virke. Både fordi det i mange tilfeller er vanskelig å skaffe nødvendig dokumentasjon, og fordi det er selve hogsten som er ulovlig, ikke importen. Norge bidrar derfor til at ulovlig hogst skal stanses, bl.a. gjennom støtte til Regnskogsfondet.

Mange forbrukere er også opptatt av å ikke kjøpe ulovlig hogd tropisk tre. Møbler som er sertifisert av FSC (Forest Stewardship Council) er garantert tilvirket på en miljømessig forsvarlig måte. Jeg vil derfor oppfordre importører av tropisk trevirke om å, så langt det er mulig, velge sertifiserte varer. Dette er den mest effektive måten vi kan redusere, eller aller helst eliminere, import av ulovlig hogd trevirke fra tropeskogene.

Miljøverndepartementet er interessert i en dialog med importører, forhandlere og Forbrukerrådet for komme fram til positive løsninger på dette problemet.

Med hilsen

Siri Bjerke

Miljøvernminister

Lagt ut 14. august 2000