Historisk arkiv

Rovdyrproblematikken i Lierne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Rovdyrproblematikken i Lierne

Brev til

Nord-Trøndelag Bondelag
Serviceboks 2529
7729 Steinkjer

Deres ref

Vår ref

Dato

1999/00291/012

2001/2801- N/oeh

04.10.01

Ark:

Rovdyrproblematikken i Lierne

Det vises til brev til Miljøverndepartementet datert 19. september der Nord-Trøndelag Bondelag tar opp spørsmål i tilknytning til rovdyrproblematikken i Lierne kommune. Bondelaget etterlyser reell medvirkning og innflytelse fra lokalsamfunnet i Lierne. Det pekes på at den radiomerkede "Arvaslibinna" har en nærgående og unormal oppførsel, og derfor må tas ut. Det vises også til at mange sauebønder i Li-samfunnet de seneste årene har sluttet med sau.

Det er opprettet fem kjerneområder for bjørn i Norge. Lierne kommune inngår i et av disse kjerneområdene. Innenfor kjerneområdene er det ønskelig med etablering av ynglende binner. Måloppnåelsen er så langt lav. På grunn av store konflikter er Lierne kommune som ledd i en utprøving tildelt ansvaret for å iverksette betingede fellingstillatelser på bjørn. For beitesesongen 2001 fikk Lierne kommune tildelt betinget fellingstillatelse på 2 bjørner. Disse to dyrene ble skutt henholdsvis 2. juli (eldre hann) og 2. august (binne). Lierne kommune har i tillegg som en prøveordning blitt tildelt ansvaret for å forvalte statlige midler til forebyggende tiltak innenfor kommunen. Slike forebyggende tiltak har som formål å redusere konflikten mellom sauenæringen og rovdyr gjennom ulike former for tilpasninger i saueholdet. Aktive tilpasninger i saueholdet med bruk av forebyggende midler over statsbudsjettet er etter departementets vurdering en forutsetning for at den todelte målsettingen i rovviltpolitikken, jf St.meld nr 35 (1996-97), skal kunne gjennomføres innenfor områder der det er en nasjonal målsetting at det skal være ynglende bestander av store rovdyr.

Miljøverndepartementet har siden midten av juli gjennom sentrale og regionale forvaltningsorganer løpende blitt orientert om situasjonen i Lierne i tilknytning til den radiomerkede bjørnebinna "Arvaslibinna". Siden midten av juli er det på oppdrag fra Fylkesmannen i Nord-Trøndelag satt inn ressurser i regi av Direktoratet for naturforvaltning ved Statens naturoppsyn (SNO) for å skremme binna vekk fra et område med inngjerdet utmark for å forhindre at binna skulle ta sau. I slutten av juli måned ble det dokumentert skade på sau, og i størrelsesorden et titalls antall sau er med sannsynlighet tatt av Arvaslibinna innenfor inngjerdet, men ikke rovdyrsikkert, gjerde. Siden 31. august har binna blitt fulgt opp med intensivert peiling av personell fra SNO. Binna har første gang 20. juli, og til sammen minst 8 ganger, tatt seg inn i inngjerdet område ved å bøye ned sauenetting. Det foreligger i følge Direktoratet for naturforvaltning også et konkret eksempel (6. september) som kan tyde på at binna har bøyd ned sauenetting og gått inn i inngjerdet område med formål å oppsøke et selvdødt sauekadaver.

En har så langt i september måned og begynnelsen av oktober måned ikke kunnet påvise at denne binna har gjort ny skade på sau. Binna har så langt heller ikke vist noen form for aggressiv adferd mot mennesker. Fra SNO-personell er det opplyst at nærmeste bebodde hus er 300 meter fra et av gjerdene. Videre at tre gårder og 4 bolighus ligger innenfor en avstand på 1 km fra sauegjerdene. Det aktuelle individet har i følge rapporter vist en naturlig skyhet for mennesker, og departementet har også fått opplyst at knapt noen i Lierne har observert den omtalte binna bortsett fra SNO-personell og personer i tilknytning til SNO-personell som aktivt har oppsøkt binna ved hjelp av radiosenderen i den hensikt å skremme binna vekk fra det aktuelle området.

Miljøverndepartementet vil understreke at det aktuelle området ligger innenfor et av kjerneområdene for bjørn. I disse områdene er det i henhold til dagens målsettinger i rovviltpolitikken et mål å bygge opp en bestand av ynglende binner, jf Stortingets behandling av St.m. nr 35 (1996-97) Om rovviltforvaltning. Arvaslibinna er således blant de mest verdifulle bjørnene vurdert i forhold til fredning etter viltloven. Dette innebærer videre at det skal et betydelig skadeomfang til før det kan tillates skadefelling av et slikt dyr. Dagens sannsynlige skadeomfang av sau grunnet Arvaslibinna er ikke stort i en slik sammenheng. Videre er vi nær tidspunktet for sanking av sau, noe som ytterligere bidrar til å redusere faren for nye angrep på sau.

Miljøverndepartementet har merket seg at Arvaslibinna skaper sterke reaksjoner i Lierne. Reaksjonene skyldes så langt departementet erfarer i hovedsak at binna oppleves som nærgående. På denne bakgrunn har Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Direktoratet for naturforvaltning satt i verk flere forsøk på å skremme, med det siktemål å gjøre binna mer sky. Dette omfatter også én episode med blitzknallpatroner tidlig i september måned. I dette tilfellet ble patronene avfyrt mer enn 100 meter fra bolighus og i en skråning (lydskygge) fra huset. Huseier ble på forhånd via telefon varslet om at tiltaket ville bli benyttet. Med bakgrunn i tilbakemeldinger fra underliggende etater er det så langt lite som tyder på at binna utgjør noen reell trussel mot folk i området, og binnas adferd kan ikke beskrives som "unormal" med utgangspunkt i at binna primært søker opp sau eller kadaver.

Erfaringer med rovdyrsikre elektriske gjerder både i Norge og i Sverige viser så langt at slike gjerder, som et forebyggende tiltak, effektivt kunne hindret at binna kom seg innenfor sauegjerdet. Fram mot neste beitesesong bør det etter departementets vurdering, i et nært samarbeid mellom Lierne kommune og regional og sentral viltforvaltning, arbeides videre med varige tiltak i dette området som kan bidra til å hindre lignende situasjoner i årene som kommer. Etter departementets vurdering vil dette blant annet innebære at det settes opp rovdyrsikre gjerder.

Konklusjon

Det er så langt lite som tyder på at Arvaslibinna utgjør noen reell trussel mot folk i området, og binnas adferd kan ikke med utgangspunkt i innkomne rapporter beskrives som "unormal". Imidlertid kan frykt oppleves også i situasjoner der den reelle faren anses som svært liten. Miljøverndepartementet vil i forbindelse med ny stortingsmelding om rovviltpolitikken legge stor vekt på å belyse dette temaet vesentlig bredere enn det som hittil er gjort. Miljøverndepartementet kan likevel ikke, med utgangspunkt i dagens målsettinger i rovviltpolitikken og viltlovens bestemmelser, se at det vurdert ut fra sakens realiteter er et tilstrekkelig grunnlag for å felle Arvaslibinna.

For øvrig støtter departementet seg på de vurderinger som er gjort av Direktoratet for naturforvaltning i denne saken.

Med hilsen

Torkel Ramberg e.f.
Ekspedisjonssjef

Øivind Holm
Seniorrådgiver

Kopi:
Lierne kommune
Direktoratet for naturforvaltning
Fylkesmannen i Nord-Trøndelag
Norges Bondelag
Nord-Trøndelag fylkeskommune