Historisk arkiv

Åpningen av returfiberanlegget til Norske Skog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerkes tale ved åpningen av returfiberanlegget til Norske skog ved Skogn. 25. september 2000

Åpningen av returfiberanlegget til Norske Skog

Det er en stor glede for meg å stå her i dag ved åpningen av Norske skogs avsvertningsanlegg for returpapir.

Gjenvinning av papir har vært samlet inn og gjenvunnet i lang tid i Norge. Utgangspunktet for gjenvinningen er den verdien papiret har som råstoff for produksjon av nytt papir.

Gjenvinningen av papir har også en viktig miljømessig side. Når aviser er lest og ender som avfall og havner på fyllplasser forårsaker det ulike miljøproblemer, bl.a. vil det organiske innholdet i papiret brytes ned og danne metangass - en gass som har et klimaskadelig potensialet som er 21 ganger så høyt som CO2. Derfor er det viktig for miljøet å sørge for at papiret styres vekk fra fyllplassene. Så dette anlegget er faktisk et av mange viktige tiltak for at vi skal nå våre forpliktelser i Kyotoavtalen om å redusere klimgassutslippene.

Kontakten mellom Miljøvernmyndighetene og Norske Skog for å få på plass en varig løsning for gjenvinning av returpapiret startet så langt til bake som i 1990. Det ble etablerte en arbeidsgruppe som skulle se på rammebetingelsene for papirgjenvinning og komme med forslag til tiltak. Dette resulterte i 1992 i en avtale som ble inngått mellom Norske Skog og min forgjenger Thorbjørn Berntsen. I denne avtalen påtok Norske Skog seg å etablere gjenvinningskapasitet for 100 000 tonn returpapir av avsvertningskvalitet. I mellomtiden har innsamlingen og gjenvinning av returpapir økt – ja, faktisk blitt mer enn fordoblet. I dag er mer enn 500 000 tonn returpapir av som går til gjenvinning, og brorparten av dette er av avsvertningskvalitet. Dette til tross for at det har vært perioder med problemer med avsetningen – både priser og etterspørsel på returfiber svinger på verdensmarkedet og fører til problemer med avsetning av det innsamlede papiret. Også dette var Norske Skog med på å bidra til å finne en løsning på i 1997 gjennom etableringen av et slags "returpapirfond" som skulle være en buffer og hindre stopp i innsamlingen og sikre avsetning til utenlandske avtagere.

Men nå er disse avsetningsproblemene heldigvis over. Det er god etterspørsel etter returfiber etableringen av anlegget her i Skogn, som skal ta imot 170 000 tonn papir av avsvertningskvalitet årlig gir oss en langsiktig og stabil innenlandsk avtager for returpapiret.

Gjenvinningen av returpapir er ikke regulert gjennom plikter og krav - men gjennom etablering av anlegget her har den desidert største papirprodusenten i landet har tatt ansvar for å sikre en varig løsning for avfallet fra sine produkter. Og det er flott at de tar dette ansvaret. Likevel er det også svært gledelig for meg, selvom det kan høres paradoksalt ut, er at dette anlegget IKKE er bygget ene og alene av miljøhensyn, det er ikke englevinger og idealisme som gjør at Norske Skog har etablert dette anlegget – nei, anlegget her er etablert fordi det er en lønnsom og fornuftig investering for Norske Skog. Og det er nettopp slike løsninger vi vil ha - der det lønnsomme kan forenes med det miljøvennlige !

Jeg vil avslutte med å gratulere Norske Skog med det nye anlegget og jeg vil gratulere det norske folk med at en viktig brikke for en bedre avfallshåndtering og bedre miljø har falt på plass. Herved erklærer jeg anlegget for åpnet.