Historisk arkiv

Budsjettbehandlingen i Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

-Miljøvernpolitikken favner langt videre enn Miljøverndepartementets budsjett. Blant annet er landbruksdepartementets miljøsatsing økt med 600 millioner kroner knyttet til jordbruksavtalen, sa miljøvernminister Siri Bjerke i stitt innlegg under budsjettbehandlingen i Stortinget i dag. (07.12.00)

Miljøvernminister Siri Bjerkes innlegg til budsjettbehandlingen i Stortinget, 07.12.2000

Budsjettbehandlingen i Stortinget

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2001 vedkommende Miljøverndepartementet ( Budsjettinnstilling. S. Nr. 9 (2000-2001) jf. St.prp. nr. 1 (2000-2001)

Miljøhensyn må bygges inn i beslutningsprosessen på alle samfunnsområder og miljøvernpolitikken må utformes i et flergenerasjons-perspektiv. Som følge av globaliseringen må det internasjonale miljøvernsamarbeidet styrkes og bygges ut. Samtidig må miljøvernpolitikken forankres lokalt i kommunene. Det er også viktig å styrke dialogen med frivillige organisasjoner og næringslivet for å utløse enda mer miljøsatsing i denne viktige delen av samfunnet.

Miljøvernpolitikken favner derfor langt videre enn Miljøverndepartementets budsjett. Jeg vil kort nevne at Landbruksdepartementets miljøsatsing er økt med 600 millioner kroner knyttet til jordbruksavtalen. På Samferdselsdepartementets budsjett er det totalt sett en økning knyttet til spesielle miljøtiltak langs eksisterende vei, og til tiltak for å begrense utslipp av kjemikalier fra lufthavnene. Innenfor flere av de eksisterende bompengeordningene vil en større andel av de planlagte kollektivtrafikktiltakene bli gjennomført. Utenriksdepartementet øker den miljørelaterte satsingen i forhold til atomsikkerhetstiltak i Russland og Øst-Europa, mens Sosial- og helsedepartementet øker bevilgningene til Statens strålevern.

Regjeringen la fram et offensivt forslag til budsjett for Miljøverndepartementet. Viktige prioriteringer i dette er:

  • kulturminnevernet
  • friluftsliv
  • forvaltning av rovdyr
  • forvaltning av villaks
  • og klimaforskning.

I tillegg inneholder Regjeringens budsjettforslag satsinger på arbeidet med helse- og miljøskadelige kjemikalier, miljøinformasjon og by- og tettstedsutvikling.

Gjennom budsjettavtalen mellom Arbeiderpartiet og Sentrumspartiene, ble Miljøverndepartementets budsjett ytterligere styrket. Jeg er glad for at budsjettavtalen bidrar til å styrke viktige områder som Regjeringen har prioritert i sitt forslag.

Det er et beklagelig faktum at mange av våre kulturminner forfaller. Veksten i bevilgningene til kulturminnevernet i 2001 er et første, viktig skritt i den økte innsatsen, som også må ses i sammenheng med privat og kommunal innsats framover. Den økte satsingen neste år vil være positiv for lokalsamfunnene, og satsingen vil styrke kunnskapsen som må ligge til grunn for en god behandling av våre felles kulturminner.

Regjeringen er opptatt av å sikre gode muligheter for friluftsliv og rekreasjon i naturen.. Vi vil særlig arbeide for å hindre ytterligere privatisering i kyst- og strandsonen. Det er også viktig å sikre retten til fri ferdsel for alle langs kysten. Jeg er glad for at det er støtte i komiteen for økte bevilgninger til sikring av friluftsområder til skjærgårdsparkene.

Regjeringen legger opp til en prioritert oppfølging av Villaksutvalgets innstilling, med en betydelig budsjettøkning. Vi har lagt vekt på bevaringstiltak, et eget forskningsprogram for villaks og tiltak mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Jeg har merket meg at komiteen er opptatt av gyroproblemet og jeg vil komme tilbake til Stortinget med en fullstendig gjennomgang av bekjempningsarbeidet i revidert nasjonalbudsjett.

Gjennom budsjettavtalen ble det enighet om å bevilge 5 millioner kroner for å sikre det biologiske mangfoldet i fuglereservatet på Tautra. Disse midlene utgjør Miljøverndepartementets andel av et prosjekt som skal erstatte deler av moloen til Tautra med en bro og dermed sørge for en naturlig vanngjennomstrømning i dette Ramsarområdet. Sammen med bevilgninger over budsjettene til Samferdselsdepartementet og fylkeskommunen vil vi kunne støtte opp prosjektet neste år.

Regjeringen foreslår å styrke viltforvaltningen i neste års budsjett. Dette innebærer også en viktig styrking av kommunens rolle i arbeidet med opprettelse av kommunale viltfond. Det er også viktig å prøve ut og ta i bruk tiltak i bufe- og tamreinholdet for å unngå rovdyrskader. Jeg har spesielt merket meg at flertallet er tilfreds med regjeringens forslag om effektivisering og videreutvikling av arbeidet med skadedokumentasjon og oppbyggingen av et statlig jegerkorps. Et godt jegerkorps vil være et viktig tillegg for å sikre effektiv felling av rovdyr som gjør skade. Det er mitt håp at vi gradvis skal oppnå større ro og enighet om forvaltningen av rovdyrene våre, og jeg er glad for at denne satsingen har støtte fra et flertall i komiteen.

Klimaforhandlingene i Haag endte i skuffelse. Jeg tror det var et midlertidig tilbakeslag, og vår egen innsats på dette viktige feltet fortsetter med uforminsket styrke. I budsjettet for 2001 foreslår Regjeringen å øke bevilgningene betydelig til forskning og utvikling på klimaområdet. Vi vil blant annet satse på arbeidet med å utvikle teknologi for gassproduksjon uten CO2-utslipp. Jeg er glad for at denne satsingen har støtte i komiteen, og at Fremskrittspartiet er alene om å bestride det vitenskapelige grunnlaget for klimapolitikken.