Historisk arkiv

Elektronisk kartlegging av kysten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministeren svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Inger Stolt-Nilesen om elektronisk kartlegging av norskekysten. (01.11.00)

Spørsmål fra Stortinget

Elektronisk kartlegging av kysten

Spørsmål nr 42 og 43 fra stortingsrepresentant Inger Stolt-Nielsen, 19. oktober 2000

Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til Miljøvernministeren:

Primar mottar oppmålingsdata fra 10 europeiske land, innkludert data fra Statens sjøkartverk i Norge. Primar skulle være en kvalitetskontrollør slik at data til produsenter av elektroniske kart skulle være kvalitetssikret. Primar skulle ikke selv være sluttleverandør av elektroniske kart. I hvor stor grad har bevilgningen til Primars etablering som selvstendig kartprodusent begrenset de økonomiske muligheter for forsert kartlegging av norskekysten?

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer på spørsmål nr 42

Det vises til brev av 19/10-2000 til skriftlig besvarelse fra representanten Inger Stolt-Nielsen.

Primar er en felles overbygning for en driftsorganisasjon etablert av det britiske sjøkartverket og det norske selskapet ECC AS, heleid av Staten ved Nærings- og handelsdepartementet. Før etableringen av ECC AS 1. juli 1999, var ECC en av 4 divisjoner i Statens kartverk.

Primars oppgave, som den europeiske koordinator for levering av autoriserte elektroniske sjøkart til skipsflåten, er todelt. Primar skal motta fra de nasjonale sjøkartverk elektroniske sjøkart utarbeidet etter internasjonal standard. ECC skal sørge for at de leverte data er leveringsklare, og tilpasset data fra andre nasjoner, slik at skipsflåten kan laste dataene inn som sømløse inn i sine datasystemer på brua. Den andre hovedoppgaven for Primar er å distribuere de kvalitetssikrede datene til skipsflåten gjennom et distributørnett.

ECCs økonomi er knyttet til at det i en etableringsfase med relativt lite elektroniske kart produsert, skal kunne tære noe på kapitalen ved oppstart. Av oppstartkapitalen berøres

Statens kartverk kun av overtakelse av driftsmidler. Dette er fullt ut kompensert i budsjettet.

Etter hvert vil hovedinntekten være basert på den royalty som ligger i kvalitetssikring og distribusjon til skipsflåten. Dette vil være avtaleregulert mellom Primar og de enkelte sjøkartverk.

Primar kan ikke oppfattes som en selvstendig kartprodusent, men kan i enkelttilfeller utføre noe produksjon etter avtale med det enkelte sjøkartverk. Hovedoppgaven er kvalitetssikring og formidling.

Etableringen av ECC AS har medført at Statens kartverk har fått en mindre driftsorganisasjon. I 1998, som var ECCs siste hele driftsår innen Statens kartverk, var det satt av 16 mill kr over statsoppdraget til drift av ECC. Statens kartverks ramme ble ikke endret ved utskillelse av ECC. De midler som ble fristilt, har i hovedsak gått til å styrke innsatsen på etableringen av sjøkart. Konklusjonen blir derfor at etableringen av ECC i sterk grad har styrket muligheten for etablering av sjøkart, og at det i 2001 vil bli inngått avtale med 2 norske firmaer om produksjon av elektroniske sjøkart for å øke innsatsen på området, i tillegg til den innsats som ligger i vårt eget sjøkartverk.

Digitaliserte sjøkart og sikkerhet

Spørsmål nr 43 fra stortingsrepresentant Inger Stolt-Nielsen, 19. oktober 2000

Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til Miljøvernministeren:

Stortinget har tidligere slått fast at arbeidet med nøyaktig kartlegging og digitalisering av norskekysten skulle være ferdig innen 2006. I årets budsjett sies det at dette arbeidet ikke skal sluttføres før i 2016. På enkelte strekk er kartdataene over kysten langs Vestlandet og Nord-Norge ikke oppdatert på 100 år. Mener Stasråden at digitaliserte sjøkart basert på slike data gir tilstrekkelig sikkerhet for trafikken langs norskekysten.

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer på spørsmål nr 43

Jeg viser til brev av 19/10-2000 med spørsmål til skriftlig besvarelse fra representanten Inger Stolt-Nielsen.

Norskekysten er i sin helhet dekket med papirkart som i hovedsak fyller kravene til sikker navigasjon med moderate hastigheter og tradisjonelle navigasjonsmetoder. Ca to tredeler av kartene er imidlertid basert på gamle oppmålingsarbeider. Kart basert på disse målingene kan ikke uten videre brukes sammen med elektroniske navigasjonshjelpemidler. Digitaliserte kart basert på slikt gammelt kartgrunnlag kan kun være til hjelp til planleggingsformål. Dette gjelder stort sett strekningen fra Haugesund til Sognefjorden og fra Brønnøysund og nordover.

For ordens skyld vil jeg legge til at dekningen med moderne elektronisk sjøkart etter internasjonal standard vil bli gradvis bedre i årene som kommer. Framdriften vil bli lagt opp med vekt på å ferdigstille først strekninger som har stor trafikk eller er utsatte av andre grunner. Arbeidet er prioritert framfor alle andre oppgaver innenfor rammen av Kartverkets statsoppdrag.