Historisk arkiv

Fredning av Krusesgate

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål fra Stortinget

Fredning av Krusesgate

Spørsmål nr 22 fra Stortingsrepresentant Odd Einar Dørum, 29.11.00

"Statsråden er kjent med striden knyttet til de verneverdige husene i Kruses gate nr. 7 og 9 på Frogner i Oslo. Lille Frogner Vel har fremmet et fredningsforslag til Byantikvaren i Oslo som Byantikvaren ikke vil realitetsbehandle. Samme fredningsforslag ligger også på Riksantikvarens bord. Her er den heller ikke behandlet, trolig fordi saken også ligger hos Byantikvaren.

Vil statsråden sørge for at Riksantikvaren underlegger fredningsforslaget en realitetsbehandling?"

Miljøvernministeren svarer på spørsmål nr 22 fra Odd Einar Dørum

Krusesgt. 7 og 9 er i dag ikke fredet, men regulert til spesialområde bevaring etter plan- og bygningsloven. I Krusesgt. 9 er det regulert inn et område til boligbygging. Jeg er kjent med at det foreligger et fredningsforslag fra Lille Frogner Vel hos Byantikvaren. Tilsvarende fredningsforslag er også sendt til Riksantikvaren.

Det er den regionale kulturminneforvaltningen som er rette myndighet til i første omgang til å ivareta kulturminnevernets interesser, og til å forberede fredningssaker for Riksantikvaren. For Oslos vedkommende er dette Byantikvaren. Et eventuelt fredningsvedtak skal fattes av Riksantikvaren.

Det har fra flere ulike hold vært vurdert andre virkemidler for å sikre kulturminneverdiene i Krusesgt. 7 og 9, bl.a. forslag til omregulering, avtale om bevaringsplan og forslag om ekspropriasjon. For å få fortgang i saken har Riksantikvaren nå tatt et initiativ for å avklare hvilke alternativer som er mest aktuelle, herunder også fredning etter kulturminneloven. Jeg regner derfor med at saken nå kan finne en løsning.