Historisk arkiv

Høye tapstall på sau i rovdyrfylkene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål fra Stortinget

Høye tapstall på sau i rovdyrfylkene

Spørsmål nr 24 fra Stortingsrepresentant Per Roar Bredvold, 22.11.00

I Hedmark og Oppland er 17 070 sauer rovdyrdrept i løpet av årets beitesesong. Dette er en kjøttmengde som tilsvarer årsforbruket til 70 000 mennesker.

Synes statsråden 17 070 drepte sauer er et akseptabelt tapstall for å ha rovdyr i disse 2 fylkene, eller hvilket tall synes statsråden man skal akseptere?

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal svarer på spørsmål nr 24 på vegne av miljøvernministeren

Erstatningsoppgjøret for rovviltskader på sau er ikke avsluttet ennå, og det nøyaktige antallet sau som blir erstattet som rovviltdrept i år er derfor ennå ikke kjent. Ifølge opplysninger fra Direktoratet for naturforvaltning har saueeiere i Hedmark og Oppland søkt om erstatning for 16998 dyr. Dette er om lag på samme nivå som i 1998 og 1999. Jeg kan for øvrig legge til at 65-70% av det omsøkte antallet dyr er blitt erstattet som rovviltdrept i de to fylkene de siste årene.

Jeg er på ingen måte fornøyd med at et stort antall sau årlig blir skadet eller drept i de områdene der vi har bestander av store rovdyr. Jeg har også forståelse for de belastninger saueeiere utsettes for i denne sammenhengen. Samtidig er det heller ikke akseptabelt å utrydde rovdyrene i Norge for å redusere tapet av sau på utmarksbeite. Dette har stortingsflertallet klart slått fast ved behandlingen av rovviltmeldingen i 1997.

Regjeringen har derfor iverksatt et omfattende arbeid for både å sikre levedyktige bestander av de store rovdyrene og et aktivt jordbruk med utnyttelse av utmarksbeite. Det satses på en styrket og mer effektiv forvaltning, som både innebærer felling av rovdyr og tiltak i saueholdet som kan redusere rovviltskader.

Ved revideringen av statsbudsjettet for 2000 la regjeringen fram en orientering om tapsutvikling og evaluering av forebyggende tiltak i rovviltforvaltningen. Her ble det varslet at Miljøverndepartementet i tiden framover vil satse enda sterkere på tiltak som skiller bufe og rovdyr i tid og rom.

Jerven står for en betydelig del av rovviltskadene på sau på landsbasis, og det finnes et kjerneområde for arten i det området representanten Bredvold refererer til. Jeg tar sikte på å foreta endringer i jerveforvaltningen for å redusere tap og konflikter i forhold til sauehold og tamreindrift. Det blir gjennomført en evaluering av forvaltningen vinteren 2000-2001. Blant de forhold som skal evalueres er kjerneområdet for jerv i Sør-Norge.

Også gaupe og bjørn tar en del sau, både i Hedmark/Oppland-området og på landsbasis. For ulv har skadeomfanget de siste årene vært begrenset takket være omfattende forebyggende tiltak.

Jeg kan forsikre representanten Bredvold om at det fra min side kontinuerlig arbeides for å redusere rovviltskadene på sau innenfor de rammer for rovviltforvaltningen som Stortinget har lagt til grunn.