Historisk arkiv

Hvorfor snakker Hagen aldri om miljøvern? - Jo Stein Moen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Replikk av Jo Stein Moen (Ap), politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, Dagbladet 17.09.00.

Hvorfor snakker Hagen aldri om miljøvern?

Replikk av Jo Stein Moen (Ap), politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, Dagbladet 17.09.00.

Fremskrittspartiet har aldri lagt skjul på at de ikke vil prioritere miljøvern. Hvis man ser på partiets alternative statsbudsjett for i år, ser man imidlertid et mønster som det er på tide å minne velgerne om: Hadde det vært opp til FrP, hadde det nesten ikke blitt brukt noen penger - verken oljepenger eller andre penger - på miljøvern. Partiet ville på 2000-budsjettet mer enn halvere forebyggende tiltak mot rovviltskader, fjerne alle tilskudd til friluftslivtiltak, kutte store deler av støtten til miljøforskning og støtten til vern og sikring av fredete og bevarings-verdige kulturminner, samt fjerne bortimot all støtte til Lokal Agenda 21-arbeid. Lista er mye lenger.

Men det er ikke bare miljøtiltak på Miljøverndepartementets budsjett FrP vil kutte dramatisk ned på. FrP foreslo å kutte ut nær sagt samtlige miljøtiltak over bistandsbudsjettet, for eksempel tilskudd til internasjonale klima- og energitiltak med 28 mill, tilskudd til miljø-og naturressursforvaltning med 200 mill og de ville kutte atomsikkerhetstiltak i Øst-Europa med 228,5 millioner kroner, det vil si fjerne støtten helt. Det måtte en Kursk-ulykke til før partiet forstod at de er på ville veier, og nå visstnok vil prioritere dette.. FrPs store kutt til jernbane og NSB er også elendig miljøpolitikk, men er kanskje forståelig i og med at partieier Hagen selv har uttalt at "Jernbane er en transportmetode som på mange måter hører hjemme i fortiden." (!)

I kommunene er FrP ofte den sterkeste tilhengeren av å privatisere strandsonen. FrP synes det er helt greit at områder langs strendene tilhører et privilegert mindretall, ikke folk flest. Også her er det stor forskjell mellom Arbeiderpartiet - som ønsker at naturen skal være for alle - og den miljøfiendtlige politikken til Fremskrittspartiet.

Det er ingen tilfeldighet at Hagen aldri snakker om miljøpolitikk. FrP har nemlig ingen.

Det er heller ingen tilfeldighet at partiet kutter drastisk i miljøbudsjettet. FrP mangler simpelthen forståelse for miljøproblemene. FrP tror ikke engang på drivhuseffekten.

Dette bør velgere som er opptatt av fortsatt å kunne puste i ren luft, bruke naturen til friluftsliv og rekreasjon, og overlate jorda til nye generasjoner, merke seg.