Historisk arkiv

Kjemikaliebarna

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kjemikaliebarna

Av miljøvernminister Siri Bjerke

Barna er det mest verdifulle vi har. Likevel utsetter vi dem daglig for farlige kjemikalier. Ofte uten å være klar over det. Plastleker, klær og vaskepulver kan være kilder for giftstoffer. Regelverket for kjemikalier tar ikke alltid hensyn til om det er et voksent menneske eller et lite barn som kan utsettes for stoffet. En liten kropp er mye mer sårbar, og barn utvikler allergier raskere enn voksne. Nå har Miljøverndepartementet satt i gang et arbeide for å styrke kontrollen, kunnskapen og informasjonen om barn og kjemikalier.

Alt rundt oss, og også vi selv, er bygd opp av kjemiske stoffer. Det finns mange tusen ulike stoffer som vi kan komme i kontakt med. De aller fleste er både naturlige, nødvendige og ufarlige. Men enkelte kan være svært farlige for både mennesker og miljø. Noen ganger kan skadene oppstå umiddelbart, mens vi andre ganger ikke merker det før det er gått mange år. Det er et stort problem at vi ikke kjenner skadevirkningene til mange av stoffene.

De yngre generasjonene utvikler allergi i langt større grad enn før. Kjemikalier i hverdagen kan være medvirkende årsak til allergier. Men vi vet alt for lite om dette feltet. Miljømyndighetene vil derfor satse mer på forskning. Forskning kan gi oss svar på hvordan de ulike stoffene virker på kroppen, og også hvor de farlige kjemikaliene finnes. Det er bl.a. satt igang et samarbeidsprosjekt mellom de nordiske landene om barn og kjemikalier i Norden.

Mye vet vi selvfølgelig allerede. Og både denne og ny kunnskap skal være lett tilgjengelig. Statens Forurensningstilsyn har laget brosjyrer som skal hjelpe foreldre med å unngå de vanligste kjemikaliene som kan være skadelig for barna. Informasjon gir mulighet til å velge bort produkter som kan være skadelig, og også å begrense kontakten med de som vi ennå ikke har god nok kunnskap om. Brosjyren distribueres blant annet gjennom helsestasjoner, legekontorer og apotek. Eller du kan finne den på Internett.

-Men hvorfor ikke bare forby de kjemikaliene vi vet er farlige, vil noen spørre. Mange kjemikalier er nødvendige. Bare de brukes på rett sted til rett tid. Vi kan heller ikke stenge grensene mot alle produkter. Det er derfor viktig at vi samarbeider med andre land på dette området. Norge arbeider særlig for at EU’s regler skal bli strengere enn i dag når det gjelder produkter for barn, eller produkter barn lett kommer i kontakt med.

Selv om vi har et brukbart regelverk også i dag, kommer det farlige produkter på markedet hyppig. Enten fordi importør eller forhandler ikke vet hva varene inneholder, eller at noen ikke tar regelverk alvorlig nok. SFT har skjerpet kontrollene med produkter beregnet for barn, og også med at reglene om barnesikring på beholdere for kjemikalier blir fulgt. I tillegg til å luke ut ulovlige produkter som allerede er på markedet, vil denne virksomheten også øke produsenters, importørers og forhandleres kunnskap og bevissthet om farer og regelverk. På denne måten kan vi stanse noen skadelige produkter før de kommer i butikkhyllene.

Ennå er det mye vi ikke vet, eller har full oversikt over. Spesielt gjelder det senvirkninger. Derfor er det viktig å være forsiktig også med stoffer som kan virke harmløse. Barn utsettes daglig for stoffer som vi som er voksne, var forskånet fra da vi var små. Vi må ikke sette oss i en situasjon der vi om en generasjon eller to oppdager alvorlige skader som vi kunne unngått ved å utvise litt varsomhet i dag. Vi skal ikke gamble med helsen. Spesielt ikke helsen til barna våre.

10.09.00