Historisk arkiv

"Markering av støyfri dag" - Politisk rådgiver Jo Stein Moen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Politisk rådgiver Jo Stein Moen, Miljøverndepartementet Nordmarka, 12.04.00

Innledning ved markeringen av støyfri dag, Politisk rådgiver Jo Stein Moen, Miljøverndepartementet, Nordmarka, 12. april 2000

Markering av støyfri dag

På Miljøverndepartementets hjemmesider på internett - har vi lagt ut en kunnskapstest om miljø.

Et av de spørsmålene som flest svarer feil på, handler om støy.

Spørsmålet er "Kan støy være forurensning?" og alternativene er

  1. Nei, støy kan ikke forurense
  2. Ja, støy er uønsket lyd og er en stor kilde til forurensning
  3. Ja, om natten når folk vil sove

Overraskende få svarer her alternativ 2 – at støy er forurensning. Det er en liten påminnelse om at støy som miljøproblem kanskje ikke er lengst framme i folks bevissthet. Derfor er det ekstra gledelig å være tilstede her på markeringen av Støyfri dag. Det er viktig å øke bevisstheten om støy som miljøproblem i samfunnet, fordi vi vet at problemene er store. Støy er et av de miljøproblemene som rammer flest mennesker i Norge.

  • 1,5 millioner mennesker er utsatt for støy ved boligen sin, og av disse er over 500.000 utsatt for støy over 60 desibel.
  • Sterk støy oppleves som meget plagsomt, og kan forstyrre søvn, samtale, undervisning, konsentrasjon og innlæring.
  • Støy kan gi irritasjon, tretthet og stress, som indirekte kan gi andre helseplager.
  • Samlet påføres samfunnet kostnader på flere milliarder kroner årlig som følge av støy

Og vi vet at støybelastningen varierer med sosial status. Unge, enslige og enslige forsørgere med lav inntekt i by er mest belastet. En miljø-undersøkelse i Gamlebyen i Oslo viser at småbarnsfamilier er mer plaget av støy enn andre. De lavere inntektsgruppene er klart mer utsatt for støy, antakelig fordi de ikke har råd til å bo i stille områder hvor boligprisene er høyere. Det er derfor spesielt viktig for disse utsatte gruppene at de har tilgang til bynære stille områder hvor de kan hente seg inn igjen.

Det er så moderne å snakke om verdier. Jeg vil si litt om verdien stillhet. Da jeg hørte navnet på denne dagen "Støyfri dag", var min første tanke at den kanskje like gjerne kunne hett "Stillhetens dag". Jeg liker i grunnen ordet "stillhet" bedre enn "støyfri". (Det blir litt som forskjellen på ordene "krigsfri" og "fred"…) Stillhet er en viktig verdi for mange mennesker, ikke minst i forbindelse med turer i skog og mark. Og vi er her i landet så heldige at det fra naturens side er lagt til rette for naturopplevelser og stillhet, men det krever at vi er på vakt, og foretar bevisste valg. Friluftsorganisasjonene spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å formidle verdien stillhet, for å bevare stillhet og å tilrettelegge for at folk kan få søke stillhet i naturen.

Det er nå økt fokus på "stille områder" som miljøkvalitet. Det er nylig satt i gang et forskningsprogram (delprogram av forurensningsprogrammet under Norges forskningsråd) i Norge som bl.a. skal se på viktigheten av å bevare stille områder for friluftsaktivitet. Dette er et nytt felt i støypolitikken og vil bli fulgt opp tettere i årene som kommer. Det er ingen tvil om at stille områder har stor verdi for folks trivsel og helse. Å beskytte og fremme tilgangen til befolkningsnære stille områder vil derfor bli prioritert i årene fremover.

Men det er ikke bare i bynære områder det må det legges til rette for dette, vi må også ta vare på vår villmark og forvalte våre naturområder slik at også generasjonene etter oss kan få mulighet til å få ekte naturopplevelser. Til syvende og sist handler det om å forstå at mennesket er en del av naturen.

Den sittende regjering har anbefalt at St.meld. nr. 8 (1999-2000) "Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand" tas til behandling i Stortinget og vi støtter det nye nasjonale støymålet om at "Støyplagen skal reduseres med 25 % innen 2010 i forhold til 1999". Støyproblematikken vil bli fulgt opp videre, blant annet med en omtale av mulige støytiltak i transportsektoren i Nasjonal transportplan. Det er for tidlig å si hvilke tiltak som vil bli valgt, men overgang til mer støysvake bildekk, bruk av mer støysvake veidekker, fartsreduksjon, sliping av togskinner og toghjul er mulige og trolig lønnsomme tiltak. Det finnes videre enkle og rimelige tiltak som kan bidra til å dempe støyplagen fra industri, flytrafikk, skytebaner og fra bygg- og anleggssektoren.

I dagens spørretime i stortinget ble faktisk støyproblemet tatt opp, om enn på en litt spesiell måte. Miljøvern-ministeren ble spurt av Venstres Odd Einar Dørum –tidligere samferdselsminister - om "når blir SFTs rapport om mulige tiltak for støyreduksjon ferdig og offentliggjort" og fikk som svar fra Siri Bjerke at "Støyrapporten fra SFT ble ferdig og offentliggjort i februar i år." Rapporten – som jeg har her – er datert 18.februar 2000, altså mens Dørum satt i regjeringen. Det kaller jeg å sove i timen! Men uansett, rapporten fra SFT, kalt "Mulige tiltak for å redusere støy – framskrivninger til 2010 og opppsummering på tvers av kilder" er et godt grunnlag for videre arbeid med støyproblemene.

Regjeringen Stoltenberg ønsker å prioritere friluftsliv i tiden som kommer. Vi vil sikre allmennhetens rett til ferdsel i naturen og legge til rette for at alle skal få muligheter for naturopplevelser som gir både trivsel, livskvalitet og kunnskap.

Det heter i sangen at "Jeg gikk en tur på stien og hørte skogens ro…"

Mange steder er det ikke akkurat skogens ro som slår en når en er ute på tur. Det er klare føringer og begrensninger på motorferdsel i utmark generelt og i marka spesielt. I nasjonal målestokk er det imidlertid en voksende konflikt mellom snøscooterbruk og friluftsliv, især i de nordlige- og enkelte av innlandsfylkene. Flertallet i energi- og miljøkomitéen i Stortinget avviser i disse dager et liberaliseringsforslag til loven (innstillingen ligger tilgjengelig på internett), men mener det kan være behov for en rekke endringer av dagens regler, blant annet med sikte på å klargjøre kommunens rolle i motorferdsel- forvaltningen. Videre sier den at formålet med loven ikke bør svekkes, men at hensynet til naturmiljø, herunder det biologiske mangfoldet og trivsel må opprettholdes. Miljøverdier som ren luft, rent vann, stillhet og ro må fortsatt være viktige verdier å ivareta. Lovens hovedprinsipp om forbud mot motorferdsel må opprettholdes som et generelt utgangspunkt. Arbeiderpartiet utgjør tyngden i dette flertallet og Regjeringen vil komme tilbake til saken på en egnet måte, f.eks. i den nye stortingsmeldingen om friluftsliv.

Det kommer stadig nye støykilder ut i naturen. Før sommeren vil Stortinget trolig behandle "Regler for bruk av Vannscootere", som kanskje ikke er veldig relevant akkurat her vi står nå, men jeg må si at jeg ikke er begeistret for de små, raske og bråkete vannscootere, leketøy uten nytteverdi som vil forringe naturen og naturopplevelsen for andre.

Miljøverndepartementet er kjent med at flystøyen har økt i Nordmarka som følge av åpningen av Gardermoen. Flystøyen i marka er avhengig av hvilke flytrasêer som brukes til inn- og utflyvningene til Gardermoen, og som blir regulert i Samferdsselsdepartementets regelverk. Spørsmål om flytraseer og støyforhold ved Gardermoen er Samferdselsdepartementets ansvarsområde, men man kan ta det for gitt at man i en etterprøving av de rådende støyforhold rundt Gardermoen også vil vurdere hensynet til rekreasjon og friluftsliv.

Det finnes et flystøyutvalg for Gardermoen hvor støyforhold, flytraseer og lignende drøftes. Flystøyutvalget er nedsatt av Miljøverndepartementet og består av de mest berørte kommunene, samt representanter for fylkesmannen, Luftfartsverket m.fl. Miljøverndepartementet vurderer for tiden utvalgets videre mandat. Det ligger nå et forslag til "Marka-lov" på Miljøvern-departementets bord fra en rekke frivillige organisasjoner. Det vil bli vurdert i samband med stortingsmeldingen om friluftsliv.

Det er åpenbart et problem at småfly- og helikoptertrafikken over Oslos nærområder har økt etter at hovedflyplassen ble flyttet. Flyvningen skjer i stor grad i folks fritid, over bolig- og rekreasjonsområder, den er lav og støyende og lite nyttemotivert. Også "kjøreregler" for overflyving av frilufts- og rekreasjonsområder er Samferdselsdepartementets ansvar.

Samferdselsdepartementet har nylig hatt et forslag til endring av luftfartsloven på høring og MD har i sin høringsuttalelse etterlyst regler for overflyvning sett ut fra miljøhensyn bl.a. i frilufts- og rekreasjonsområder. Jeg kan love at Regjeringen vil følge utviklingen når det gjelder støyforholdene rundt Gardermoen nøye.

Dette er første gangen flere miljøorganisasjoner her i landet har gått sammen om markering av støyfri dag. La det ikke bli siste.

Det er viktig noen framhever behovet for en dag for stillhet, fred og ro, refleksjon og opplevelse, i en hektisk hverdag preget av utallige sanseinntrykk, bråk og høyt tempo.

Rolf Jacobsen ble kalt "storbypoeten" i norsk diktning, men viser i sine dikt samtidig nærhet til naturen. La meg avslutte med siste vers fra diktet "Stillheten efterpå";

"Stillheten som bor i gresset

på undersiden av hvert strå

og i det blå mellemrommet mellem stenene.

Stillheten som følger efter skuddene og efter fuglesangen.

Stillheten som legger teppet over den døde

Og som venter i trappene til alle er gått.

Stillheten som legger seg som en fugleunge mellem dine hender,

din eneste venn."

Takk for oppmerksomheten.