Historisk arkiv

Overrekkelse av miljøsertifikatet ISO-14001 til MEGA Lierbyen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke, 15.mai 2000

Miljøvernminister Siri Bjerke, 15.mai 2000

Overrekkelse av miljøsertifikatet ISO-14001 til MEGA Lierbyen

Det er en stor glede å få anledning til å overrekke miljøsertifikatet ISO- 14001 til dagligvarebutikken MEGA Lierbyen. ISO-14001 er en internasjonal miljøsertifiseringordning som først og fremst har vært benyttet av tradisjonelle industribedrifter og det er derfor gledelig at innføring av miljøsertifisering nå også sprer seg til handelsnæringen. MEGA Lierbyen er ikke bare Norges første miljøsertifiserte butikk innen dagligvarebransjen, men verdens første enkeltstående dagligvarebutikk som blir ISO-14001 sertifisert. Jeg er stolt av at norsk næringsliv på denne måten viser vei.

Varehandelens betydning i miljøvernpolitikken er på mange måter undervurdert. Handelen er et avgjørende mellomledd mellom produsent og forbruker. Skal forbrukeren ha reell mulighet til å ta miljøvennlige valg må varehandelen i større grad enn i dag kreve, etterspørre og profilere miljømerkede og økologiske produkter. Samtidig er det sentralt for industrien som produserer miljøvennlige varer at disse finner sin plass i butikkhyllene. Dette viser hvor viktig det er at alle ledd i kjeden tar miljøansvar.

Miljøutfordringen for varehandelen er særlig knyttet til miljøegenskapene for varene som tilbys, bl. a kan dette være ressurs- og energibruk, samt levetid og reparasjonsmuligheter. Varehandelen genererer store mengder avfall og det er også et betydelig transportarbeid forbundet med vareflyt fra industri via forhandlere til detaljister. Det blir viktig å ta for seg hele produktets verdikjede - fra råvareuttak, produksjon, distribusjon og salg, bruk og avfallsbehandling når man skal vurdere miljøforbedringstiltak innen denne sektoren.

Jeg vil også framheve et annet forhold knyttet til miljø og varehandel som vi i Miljøverndepartementet har vært særlig opptatt av, nemlig lokaliseringen av de store kjøpesentrene utenfor byene og tettstedene våre. Vi har sett at disse etableringene har svekket handels- og servicetilbudet i eksisterende sentrumsområder, bidratt til byspredning og gjort oss mer avhengig av bil. Vi ønsker å snu denne utviklingen og har derfor innført midlertidig etableringsstopp for større eksterne kjøpesentre. Det vi ønsker oss er levende byer og tettsteder, hvor også handelen blomstrer. I så måte bidrar MEGA Lierbyen gjennom sin sentrale plassering til å styrke kommunesenteret og gi stedets befolkning et godt og nært handelstilbud.

Miljøverndepartementet har sammen med næringslivet vært en bidragsyter til den norske innsatsen for utvikling av internasjonale miljøstandarder i ISO-14000 serien både med finansiering og egeninnsats. Dette arbeidet nærmer seg nå avslutning for de siste standardene.

Det finnes i dag to internasjonale miljøledelsessystemer, ISO-14001 og EUs EMAS-forordning. På verdensbasis er det over 15 000 virksomheter som er miljøsertifisert gjennom disse ordningene. Tyskland og Japan er de ledene land i antall sertifiserte virksomheter. Ser man antallet i forhold til verdiskapningen i landenes industri kommer Norge på delt fjerdeplass etter Sverige og Danmark. Men i dag er vi altså først i verden!

Innføring av miljøledelsessystemer er et viktig verktøy for næringslivet for å begrense miljøvirkningene av egen virksomhet. Å være ISO-14001 sertifisert viser at bedriften arbeider systematisk med å redusere sin miljøbelastning og for stadig å forbedre sitt miljøarbeid. Miljøledelsessystemet skal omfatte alt det daglige arbeidet i bedriften som berører og påvirker miljøet.

Det er næringslivets eget ansvar å innføre miljøsertifisering. Gjennom prosjekter ledet av NHO har nå virksomheter utenfor tradisjonell industri fått anledning til å delta i løpet mot miljøsertifisering. Forbrukersamvirkets MEGA butikk er bevis på at dette lar seg gjøre.

Gjennom sitt miljøbutikk konsept har Forbrukersamvirket ledet an i arbeidet med å få dagligvarehandelen til å drives på en mer miljøeffektiv måte. Innenfor konseptet skal viktige områder som bl.a. miljøsortimentet, avfallsbehandling og emballasje, riktig energibruk, miljøopplæring av personell, veiledning og informasjon til kundene ivaretas. Forbrukersamvirket ligger også langt fremme når det gjelder å få miljømerkede og økologiske produkter inn i sitt varesortiment. MEGA Lierbyen har vært en foregangsbutikk i miljøbutikk konseptet og det er derfor gledelig at butikken nå blir ISO-14001 sertifisert.

Det er viktig at miljøstyringsprogrammer med innebygget forpliktelser til forbedring blir innført i alle virksomheter med vesentlig miljøpåvirkning i samfunnet. På lengre sikt tror jeg det kun er de virksomheter som tar sine miljøforpliktelser på alvor som vil overleve. Virksomhetene vil både redusere sine kostnadene gjennom mer miljøeffektiv drift og få økt markedsverdi gjennom en styrket miljøprofil.

Jeg overrekker herved MEGA Lierbyen miljøsertifikatet ISO-14001. Jeg håper interessen nå brer seg til andre dominerende enheter innen varehandel og distribusjon. Et godkjent miljøsertifikat viser både ovenfor ansatte, kunder, samarbeidspartnere og myndigheter at miljøutfordringen blir behandlet på en troverdig måte.

Gratulerer med miljøsertifikatet og lykke til med det videre arbeid.