Historisk arkiv

Senturm i sentrum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke på pressevandring i Oslo sentrum 8. juni 2000

Miljøvernminister Siri Bjerke på pressevandring i Oslo sentrum 8. juni 2000.

Sentrum i sentrum

Velkommen

Velkommen til vandring på gater, asfalt og brostein – og litt gress,

mellom hus, trikker, biler og busser - og litt trær,

blant mange mennesker.

Velkommen til sentrumsvandring med miljø i fokus.

Velkommen til denne litt annerledes pressekonferansen i forbindelse med at Miljøverndepartementet nå presenterer sin nye bok om sentrumsutvikling, som ledd i arbeidet med en mer bærekraftig, mer miljøvennlig byutvikling.

Hvorfor er miljøvernministeren på byvandring?

^3 av oss som bor i Norge bor i byer og tettsteder og på verdensbasis er snart halvparten av befolkningen bosatt i byer. Med et slikt mønster følger miljøproblemer som forurensning og støy, økte klimautslipp, et stort arealforbruk, samt nedbygging av jordbruksjord og naturområder. Derfor er det viktig for meg som miljøvernminister – og planminister, er det derfor viktig for meg å gripe fatt i byutviklingen og arbeide for at denne dreies i mest mulig bærekraftig retning.

Men skal vi klare å lykkes med en bærekraftig byutvikling er vi avhengige av at mange drar lasset sammen. Byutvikling omfatter et uttall politikkområder som andre har hovedansvar for; trafikk, bolig, oppvekst, kultur, helse og næringsutvikling. Hovedpoenget er derfor samarbeid, samordning og planlegging på tvers av sektorer, forvaltningsnivåer og mellom det private og offentlige, for å utvikle en helhet.

Hvorfor er sentrum viktig?

Miljøverndepartementet har satt Miljøbyen på dagsorden. Dette er byen der det er trygt og godt å bo, leve og arbeide. Og det er byen som ikke belaster natur og miljø unødvendig.

En by som vil kalle seg miljøby har et sterkt, aktivt, pent og trygt sentrum. Det er

en levende by. Dør sentrum, dør byen De fleste byene våre er vokst opp rundt et konsentrert sentrum, ved kaia, vegkrysset eller jernbanestasjonen. Byen har så spredt seg ut i omgivelsene, men byen, det er fortsatt sentrum i vår bevissthet.

Bergen er ikke bare Åsane, eller Fyllingsdalen, men også Bryggen, Torvalmenningen. Kristiansand er veldig mye Kvadraturen. Og Oslo er Grouddalen eller Holmlia men kanskje enda mer gryta mellom Ekeberg og Bygdøy.

Sentrum nås fra alle kanter – busser og baner fra alle bydeler går gjennom sentrum. Arbeider du i sentrum trenger du ikke å bruke bil til jobben., Og hvis du også bor ganske sentralt, kan du gå eller sykle. Det betyr at aktiviteter i sentrum kan nås på miljøvennlig vis.

Hva skjer i sentrum – kan MD bidra?

Vi var en stund bekymret for forfallet i sentrum. Gjennom mange år foregikk nesten all ny aktivitet utenfor bykjernen. Boligbygging i drabantbyer og boligfelt, industri og arbeidsplasser langs hovedvegene. Etter hvert flyttet også handelen dit ut. Den nye byens biltrafikk holdt på å kvele sentrum.

Derfor fikk vi blant annet kjøpesenterstoppen. For å redde bysentrum, for at byene skulle få et pusterom, tid til å tenke seg om og planlegge hvordan de vil at handelen skal utvikle seg i byen. Dette pusterommet håper jeg byene bruker aktivt.

Vi er ikke lenger så redde for at sentrum skal dø ut, vi ser ny interesse for sentrumsetableringer og masse aktivitet i de fleste byer, Men vi er opptatt av hvordan sentrum skal utvikles seg, hvilke kvaliteter som må sikres for å få et vakkert, levende og trygt sentrum.

Gjennom to nye publikasjoner gir Miljøverndepartementet et bidrag som vi håper kan bli til nytte for byene i arbeidet med å styrke og utvikle sentrum.

Boka om sentrumsutvikling inneholder råd og tips basert på erfaringer fra arbeid i flere byer. Den retter seg først og fremst til planleggere og politikere, men har nok også interesse for andre som er opptatt av å gjøre byen bedre.

Veilederen om kjøpesentre inneholder råd eksempler på hvordan planer og bestemmelser kan utformes for å styre omfang og lokalisering av handelsvirksomhet gjennom planlegging. Veilederen retter seg mest til planleggere.

Hva skal vi oppleve på vandring?

Erfaringer med sentrumsutvikling fra Norge og andre land, understreker behovet for samarbeid for en bedre by, samarbeid mellom etater og vesener i kommunene, samarbeid mellom kommuner og private aktører og samarbeid mellom ulike nivåer i den offentlige forvaltningen. Dette temaet vil sveve over alt vi skal se og høre i dag.

Byvandringa har til hensikt å vise et knippe av de ingredienser som kokeboken trekker frem for å oppnå god sentrumsutvikling. Det er lagt opp til 4 stasjoner.

Den første er her på Chritiania torv, i møtet mellom Kristian Kvarts by og den moderne førkrigsbyen. Her er det skapt et byggverk, et hus og et torv, en møteplass med kvaliteter ut over det ordinære. Hele stedet er skapt i samarbeid mellom private utbyggere og offentlige myndigheter. Og den private eiendomsutviklerern har tatt et langt større ansvar for livet mellom husene, det offentlige rommet enn det som har vært vanlig. Vi hører mer om dette fra Adm. Dir Christian Ringnes.

Neste stopp er Karl Johans gate der vi møter den nystartede organisasjonen Sentrum as med direktør Hallgrim Thon i spissen for mange spennende planer. Der møter vi også bytrubadurene Lars Klevstrand og Kari Svendsen.

Og så er det Oslo S og Byporten. Oslo har nok i forhold til folketall verdens beste utbygde T-bane og trikkenett, det som må være ryggraden i en miljøvennlig by. På Oslo S møtes alt i en gedigen kolketivknute. Et effektivt trafikknutepunkt for fly, tog, bane, trikk og buss og et attraktivt sted for mange slags handel. Her står kjøpesentrene i kø. En gordisk knute fore en byplanlegger som skal skape en vakker og trivelig by. Vi møter Oslos byplansjef Ellen de Vibe.

Og så vandrer vi videre til stedet der elva møter byen, gammelt møter nytt. Også stat og kommune har møttes her i et samarbeid om å gjøre en forurenset elv og en nedslitt bydel med glemte og gjemte kulturskatter til en virkelig miljøby. Miljøverndepartementet har vært sterkt engasjert både i utvikling av Akerselva miljøpark og Miljøbyen Gamle Oslo.

Vi vandrer altså gjennom Vaterlandsparken, over Akerselva til Grønland med miljøgate, boliger og et blomstrende handelsliv. Så avslutter vi med lunsj for de som ønsker det i Asylet, Grønlands eldste og godt bevarte bygning som er kommet til heder og verdighet som populært møtested for folk fra hele byen.

Men vi må ikke glemme at det foregår en hektisk aktivitet i sentrum av de fleste norske byer om dagen. Bergen legger fram sin sentrumsplan 13. juni. Og Hamar kommune arrangerer en pressetur i sentrum med utgangspunkt i et nytt bytorg. Der presenterer de også sentrumsboka. Vi sender stafettpinnen videre og oppfordrer alle norske byer til å sette søkelyset på sitt bysentrum og bruke sentrumsboka og veilederen aktivt!.

GOD TUR!