Historisk arkiv

Strandsonen - idyll for de mange eller de få? - Jo Stein Moen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Av politisk rådgiver Jo Stein Moen, Miljøverndepartementet

Strandsonen - idyll for de mange eller de få?

Av politisk rådgiver Jo Stein Moen, Miljøverndepartementet

Høyres Jan Tore Sanner (Dagbladet 5.7.) beskylder Arbeiderpartiet for å skape konflikt i strandsonen. Det er å sette saken på hodet. Når vi nå tar tak den snikprivatiseringen av strandsonen som finner sted i strid med friluftsloven, er det da Arbeiderpartiet som skaper konflikt? –Selvfølgelig ikke. Det er nedbyggingen og privatiseringen i strandsonen som er den egentlige årsaken til konflikten. Arbeiderpartiet tar på alvor signalene fra Stortinget om å ta vare på strandsonen. Stortinget har bestemt at bygging i 100meters-beltet ikke skal skje uten at det foreligger særlige grunner. Denne regelen blir ikke etterlevd godt nok. Det er grunnen til at miljøvernministeren har sagt at dersom utviklingen fortsetter, må kommunene fratas dispensasjonsmyndigheten for bygging i strandsonen. Vi må ta de grep som er nødvendig, selv om det kan føles som en innskrenkning av det kommunale selvstyre.

En ny regel om tillatelse til ferdsel i en sone på 25 meter opp fra sjøen vil fjerne svært mange tilfeller av tvil for folk som ferdes langs strendene. Utearealet omkring fritidsboligene blir ofte "privatisert" med trapper, plattinger, utepeis, møbler, flaggstang og andre objekter langt ut over det vi etter vanlig rettsoppfatning regner til den helt private sone. Både allmennheten og grunneiere får et enklere regelverk å forholde seg til. Merk at vi her snakker om en rett til å ferdes langs sjøen - ikke til å slå seg ned på hytteeierens terasse. Jeg har en snikende mistanke om at Sanner, uvisst av hvilken grunn ikke har fått med seg denne nyansen.

Direktoratet for Naturforvaltning og fylkesmennene har fått 4,8 millioner kroner til juridisk veiledning og informasjon. På denne måten blir flere kjent med regelverket og rammene for en nasjonal politikk som skal forankres lokalt.

Sanner gjør et nummer av at Høyre vil bruke offentlige midler til å kjøpe friluftsområder. Det er et standpunkt de aller fleste partiene på Stortinget står sammen om. Arbeiderpartiet har gått i bresjen for dette arbeidet i mer enn 40 år – det var Olav Gjærevoll som tok opp arbeidet med den første skjærgårdsparken i Aust-Agder og dette arbeidet har pågått kontinuerlig fram til i dag.

Arbeiderpartiet er garantist for at vi fortsatt skal ha en sterk allemannsrett i dette landet. Norsk natur tilhører alle, ikke de få.