Historisk arkiv

Ulvefrykt i Våler i Østfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål fra Stortinget

Ulvefrykt i Våler i Østfold

Spørsmål nr 21 fra stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm, 29.11.00

I Våler i Østfold gir ulvefrykten seg utslag i psykiske plager i form av angst og depresjoner. Mange holder seg mest mulig innendørs, og skolebarn uteblir fra undervisningen. Dette er eksempler på at ulven gir større omkostninger for samfunnet enn bøndenes tap av sau og bufe. Informasjonsarbeid har ikke gitt mindre ulvefrykt eller mindre aggresjon.

Mener statsråden det bør gis utdypende informasjon rettet mot utsatte grupper, og vil de sentrale myndighetene finansiere dette?

Miljøvernministeren svarer på spørsmål nr 21 fra Øystein Hedstrøm

Jeg tar folks frykt for ulv på alvor. Det er ingen tvil om at mange mennesker i de områder av landet der ulven i dag har revirområder føler frykt. Dette er en svært uheldig konsekvens av ulvens reetablering i Norge. Departementet er i gang med arbeid for å bedre på denne situasjonen.

Ulven hører naturlig hjemme i norsk fauna. Derfor må vi akseptere at en del av en liten Sør-Skandinavisk stamme finner levesteder i vårt land. Ulv utgjør en reell fare for bufe og hunder. I de tilfeller der ulv har angrepet mennesker har enten dyret vært sykt, eller mennesker har satt ulven i en situasjon der den ikke har kunnet komme seg unna. Slike tilfeller forekommer erfaringsmessig meget sjelden.

Jeg har nylig tatt initiativ til å få laget en samlet oversikt over hvilken fare ulv representerer for mennesker. Det vil blant annet bli foretatt en litteraturstudie for å kartlegge aktuell kunnskap som er relevant for norske forhold. I tillegg vil Norsk institutt for naturforskning (NINA) i nær framtid legge fram en rapport som omhandler menneskers frykt for ulv. Disse forskningsrapportene vil gi oss et bedre grunnlag for det krevende arbeidet med å håndtere frykt for store rovdyr.

Jeg vil arbeide aktivt for at det skal bli gitt korrekt informasjon om ulven og dens levesett. Dette kan gjøre folk bedre i stand til selv å vurdere om det er et reelt grunnlag for frykt.

Jeg vil også sørge for informasjon både til allmennheten og til utsatte grupper, som for eksempel jegere, om hvordan man bør opptre i møte med rovdyr i naturen.

Miljøverndepartementet støtter forskningsprosjektet Rovvilt og samfunn (ROSA) som skal se på forholdet mellom natur og mennesker. Departementet har videre blant annet gitt tilsagn til et informasjonsprosjekt om rovdyr i Stor-Elvdal kommune. Resultatet fra dette prosjektet vil kunne brukes i undervisningsøyemed også i andre deler av landet.

Arbeidet rettet mot folks frykt for de store rovdyrene er ennå bare i startgropa, men vi håper og tror at frykten både for ulv og for andre store rovdyr skal reduseres i tiden framover.