Historisk arkiv

Beredskapsdepotet for oljevernutstyr på Fedje

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål nr 15 frå stortingsrepresentant Ingebrigt S. Sørfonn

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Ingebrigt S. Sørfonn om beredskapsdepotet for oljevernutstyr på Fedje (31.01.01)

Spørsmål fra Stortinget

Beredskapsdepotet for oljevernutstyr på Fedje

Spørsmål nr 15 frå stortingsrepresentant Ingebrigt S. Sørfonn

SFT går inn for å avvikle beredskapsdepotet for oljevernutstyr på Fedje. Fedje ligg svært strategisk til for mellom anna Nord-Europa si mest trafikkerte havn, Mongstad.

Meiner statsråden at SFT sitt forslag er forsvarleg, sett ut frå det faktum at enorme mengder olje vert frakta på kjøl til og frå Mongstad og at trafikktettheten i området er svært høg, og bør det ikkje heller satsast på førebygging og auka beredskap?

Miljøvernministerens svar på spørsmål nr 15 frå stortingsrepresentant Ingebrigt S. Sørfonn, 31.01.01

President

SFT har nylig gjennomført en omfattende miljørisiko- og beredskapsanalyse av statens oljevernberedskap. Hensikten med analysen har vært å klargjøre om den statlige beredskapen overfor større tilfeller av akutt forurensning er tilstrekkelig utfra den miljørisiko som oljesøl fra skipsfarten representerer. Miljøverndepartementet mottok rapporten i begynnelsen av forrige uke. SFT kommer her med forslag til hvordan statens beredskap mot akutt oljeforurensning bør utvikles i årene fremover baseret på analysene som nå er gjennomført. Forslagene fra SFT går både på mer oljevernutstyr, opplæring og øvelser og en endret organisering.

SFT har som en del av sin rapport sett på den statlige depotstrukturen. Det er riktig som representanten sier at SFT i den sammenheng foreslår å legge ned det statlige oljeverndepotet på Fedje. Begrunnelsen for dette er at Fedje-depotet har dårlig tilgjengelighet og at området dekkes av depotet i Bergen, samt av det statlige depotet som SFT foreslår å flytte fra Solund til Florø. I tillegg har Hydro omfattende oljevernressurser på Stureterminalen, Statoil har omfattende oljevernressurser på Mongstadterminalen og sokkeloperatørenes beredskapsorganisasjon NOFO har et oljeverndepot på Mongstad.

Departementet vil nå gå grundig gjennom rapporten fra SFT og vil sørge for at synspunkter fra ulike hold blir innhentet, før det tas en endelig beslutning om hvilket beredskapsnivå staten bør legge seg på, herunder hvor det statlige oljevernutstyret bør plasseres.

Jeg vil imidlertid presisere at en styrking av oljevernberedskapen må fokusere på mer enn behovet for mekanisk oljevernutstyr. En styrking av beredskapen må derfor omfatte både forebyggende tiltak for å hindre at ulykker inntreffer og tiltak som iverksettes for å begrense skadeomfanget etter at ulykken/havariet har inntruffet. Regjeringen vil derfor sette i gang et systematisk arbeid med å konkretisere både forebyggende og beredskapsmessige tiltak. Forslaget fra SFT vil sees i sammenheng med dette arbeidet.