Historisk arkiv

Dårlig vannkvalitet i Mosseregionen?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm på spørsmål om dårlig vannkvalitet pga utslipp fra landbruk og husstander uten kloakkanlegg.(25.04.01)

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm på spørsmål om dårlig vannkvalitet pga utslipp fra landbruk og husstander uten kloakkanlegg.(25.04.01)

Spørsmål fra Stortinget

Dårlig vannkvalitet i Mosseregionen?

Spørsmål til miljøvernministeren fra Stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm

"Vansjø, som er drikkevannskilde for 50 000 mennesker i Mosseregionen, har dårlig vannkvalitet grunnet utslipp fra blant annet landbruket og husstander uten kloakkanlegg. Nordsjødeklarasjonene tilsier at Norge skal redusere menneskeskapte utslipp av nitrogen og fosfor med 50 pst. i perioden 1985 – 1995. Likevel er bøndene fortsatt store forurensere, og kloakkrensing mangler.

Hva vil statsråden foreta seg slik at Vansjø fortsatt kan fungere som drikkevannskilde?"

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer på spørsmål nr 10. 25.04.2001

Det er viktig å arbeide for en bedring av den dårlige vannkvaliteten i Vansjø. Vannforsyningen slik den fungerer fra Vansjø vannverk i dag er tilfredsstillende på grunn av vannbehandlingen, men det er en fare for at situasjon utviklinger seg i "feil" retning.

De to hovedkildene for tilførsler av næringssalter til Vansjø er spredt avløp og landbruksvirksomhet i tilknytning til vassdragene som drenerer til Vansjø.

Det er gjennomført flere tiltak, både innenfor avløpssektoren og landbrukssektoren, for å bedre vannkvaliteten. Fylkesmannen i Østfold har stilt strenge krav til kommunene når det gjelder de store utslippene fra avløp. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har satt krav til høygradig rensing ved tettsteder oppstrøms i Akershus fylke. Gjeldende nasjonale avløpskrav er således i stor grad etterkommet.

På landbrukssiden er det lagt stor vekt på å målrette virkemidler som overgang til vårpløying, bruk av fangvekster, bygging av fangdammer, bruk av vegetasjonssoner etc for å redusere næringssaltutslippene fra denne sektoren.

Vansjø og tilhørende nedbørsfelt mottar imidlertid også avløpsvann fra eneboliger og hytter som ikke er tilknyttet det kommunale avløpsnettet, og som har varierende kvalitet på sine renseanlegg. Kommunen er forurensningsmyndighet for slike anlegg, som har utslipp fra mindre enn 1000 personenheter.

De berørte kommuner og landbruksmyndighetene, som har ansvaret for vannkvaliteten i Vansjø og de aktuelle virkemidlene, må gjennomføre nødvendige tiltak. Det er mye positiv vilje i lokalsamfunnet for å få til dette. Ikke minst kommer dette til uttrykk gjennom det pågående MORSA-prosjektet, som inkluderer en aktiv satsing både i forhold til landbruket og spredt avløp. Dette er et viktig arbeid, og jeg har derfor avtalt å besøke prosjektet og foreta en befaring før sommerferien.