Historisk arkiv

Din utsikt - min innsikt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerkes åpningshilsen på Medvirkningskonferansen , Fønix kino, Kristiansand 8 mai 2001

Miljøvernminister Siri Bjerkes åpningshilsen på Medvirkningskonferansen , Fønix kino, Kristiansand 8 mai 2001

Din utsikt – min innsikt

Kjære deltakere på medvirkningskonferansen!

Jeg er glad for muligheten til å være med ved åpning, og en takk til deg, ordfører Bjørg Wallevik, for at Kristiansand kommune påtok seg å arrangere denne konferansen. Det er et spennende program dere har laget. Kristiansand tok utfordringen selv med kort tid til rådighet. Takk til alle dere andre som har vært med på å gjøre dette til en utfordrende konferanse! Det er heller ikke hver dag jeg deltar på konferanser med så mye ungdom i salen!


Rett til medvirkning
Det er fint å se så mange som er opptatt av barn og unges deltakelse i planlegging og i samfunnsutviklingen. Kommunal planlegging er redskapet som avgjør hvordan nærmiljøet vårt skal utvikles. Her bestemmes plassering av boliger, lekeplasser, barnehager, skoler og fritidstilbud, og ikke å forglemme sikkerheten på skolevegen.

Det er ikke alle som vet at barn og unge skal høres i planleggingsprosessen. Og hvor mange barn og unge deltar aktivt i arbeidet med slike planer? For den retten har barn og unge!

FNs barnekonvensjon slår fast at barn har rett til å si sin mening i saker som angår dem.

Plan- og bygningsloven, som jeg har ansvar for, er spesielt viktig fordi denne loven gir barn og unge rett til å medvirke.

Det er også vedtatt såkalte "Rikspolitiske retningslinjer" for å styrke barn og unges interesser i planleggingen. Det er snart 12 år siden disse retningslinjene ble vedtatt.

Omtrent samtidig ble en ordning med barnerepresentant etablert. Alle kommuner skal velge ut en som jobber i kommunen som skal være "barn og unges talsperson" i saker som er viktige for barns oppvekstmiljø.

I 1992 oppfordret den store FN-konferansen om miljø og utvikling i Rio de Janeiro alle verdens kommuner til å få til samarbeid mellom innbyggere, frivillige organisasjoner og næringsliv for å sette i gang prosesser for en bærekraftig utvikling. Appellen ble kalt Lokal Agenda 21. Det dreier seg om hva slags oppvekstmiljø våre barn og barnebarn skal få! Barn og unge over hele verden er oppfordret spesielt til å delta i den store dugnaden.

Jeg vet at Kristiansand kommune er kommet langt i arbeidet med å sikre at barn og unge får være med å bestemme. Mange kommuner har mye å lære av dere, selv om mange andre kommuner også har gjort mye.

Utfordringer til kommunene

Vi trenger gode forbilder! Det kan vi få ved eksemplene på denne konferansen. Selv om vi har hatt de nødvendige virkemidlene i mange år nå, viser undersøkelser at 2 av 3 kommuner fremdeles ikke gjør en god nok jobb når det gjelder barn og unges medvirkning. Mange kommuner kan gjøre det bedre og Fylkesmannen må hjelpe til med å passe på at kommunene overholder lover og retningslinjer.

Vi politikere har et stort ansvar. Det gjelder nasjonalt og til dere politikere og ansatte i kommunene vil jeg si: Det er dere som er ansvarlige for å påse at det blir lagt til rette for barn og unges medvirkning i planprosessene. Det er også dere som må påse at barnerepresentantene får anledning til å prioritere sitt verv. Her i Kristiansand har kommunen satt av 2 dager i uken for barnerepresentanten til å ivareta sitt verv. Flere kommuner burde prioritere på samme måte! Og husk at det ikke er barnerepresentantens oppgave å tilrettelegge for medvirkning – det er kommuneplanlegger, rådmann, ja ordførers oppgave! Barnerepresentanten er kun barn og ungdoms "talsperson" for plansaker i kommunen. En slags ombudsmann om en vil.

Flere kommuner har opprettet ordninger som barne- og ungdomsråd, ungdommens kommunestyre og fylkesting etc. Dere unge får da en viss sum penger som dere selv kan bestemme bruken av. Dette er bra, men det kan også bli en sovepute. På denne måten kan kommunene si at de tar hensyn til ungdommens interesser, men uten at dette skjer som ledd i kommunens vanlige demokratiske beslutningsprosesser og planlegging.

Så mitt budskap her i dag er: Vi må ta ungdommen på alvor - legge til rette for reell medvirkning ute i kommunene, og la dette skje på ungdommens premisser.


Jeg tror ungdom har mye å bidra med i kommunale prosesser, ikke minst når det gjelder å trekke inn et perspektiv utover det nasjonale - hensynet til andre land og miljø. Hvordan få kommunen til å jobbe mot en bærekraftig utvikling? Det spørsmålet vil bli svært viktig i årene framover.

Gode metoder for medvirkning finnes. Det er noe vi kan lære mer om her på konferansen. Dere skal få påfyll slik at dere kan gjøre en bedre jobb når dere kommer hjem igjen.

Utfordringer til barn og ungdom:
Det står i formålsparagrafen til plan- og bygningsloven at den skal legge til rette for å sikre barn og unge gode oppvekstvilkår. Da må også barn og unge bli like selvfølgelig i praksis som å ivareta krav til veibredde, parkeringsplasser og plassering av butikker og kontorer.

Derfor vil jeg oppfordre dere som er unge til å engasjere dere. Følg med i kommunens planarbeid og gi deres bidrag. Barn og unge sitter på verdifull kunnskap og innsikt som det er dumt å la være og ta hensyn til, dersom vi skal utvikle gode lokalsamfunn og kommuner.

Gjennom det lokale engasjementet kan man få fram andre og nye synspunkter, slik at politikerne får et bedre grunnlag for sine beslutninger! Som politiker vil jeg gå et skritt videre. Engasjer dere også i partiene. Still til valg på partilisten og bli valgt inn i kommunestyre, og andre verv!


Jeg vil også gjerne høre deres synspunkter på hvordan dere ønsker å delta i planprosesser. Derfor er det nå opprettet en debattside på internett der dere kan komme med deres meninger. Adressen vil bli delt ut under konferansen. Innspillene vil også være en del av det såkalte Planlovutvalgets høring om akkurat medvirkning for barn og ungdom. Høringsfristen er 2. juli i år.

Invitasjon til SYNERGI 21
Denne Medvirkningskonferansen her i Kristiansand må ses i sammenheng med den store Lokal Agenda 21-konferansen som arrangeres i Stavanger i oktober. Den har vi kalt SYNERGI 21. Den vil også bli en del av Norges forberedelse til den neste store FN-konferansen om miljø og utvikling i Sør-Afrika i 2002.


I Stavanger skal "Synergi-prisen" deles ut til den kommune eller det lokalsamfunn som kan vise det beste eksemplet på samspill for å få til bærekraft i praksis. Mange i denne salen er her som deltakere i et kommune-team. Kanskje det blant dere finnes kandidater som kan være med på å konkurrere om "Synergi-prisen"! I alle fall vil jeg oppfordre dere til å videreutvikle samspillet fra denne konferansen når dere kommer hjem, og hvorfor ikke ha Synergi-21 i Stavanger som neste milepæl? Barn og unge skal virkelig få lov å sette sitt preg også på den konferansen.

Avsluttende kommentarer

Hovedansvaret for planleggingen ligger i kommunene. Det er viktig å huske på at et aktivt lokaldemokrati er avhengig av en aktiv deltakelse fra alle grupper. Også barn og ungdom. Slik jeg ser det, så fungerer nemlig ikke demokratiet hvis ikke alle grupper i samfunnet – ikke minst barn og unge – har mulighet for å ta del i og påvirke utviklingen av eget lokalmiljø og i samfunnsutviklingen generelt. Budskapet blir derfor: Barn og unges muligheter for medvirkning og innflytelse i samfunnet må tas på alvor!

Helt til slutt vil jeg bare ønske dere lykke til med konferansen!