Historisk arkiv

Klimapolitikk for reduserte utslipp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Klimapolitikk for reduserte utslipp

Av miljøvernminister Siri Bjerke

Regjeringen har i klimameldingen som nylig ble lagt fram, foreslått en plan for hvordan Norge skal få ned utslipp av klimagasser. Planen inneholder konkrete tiltak som skal føre til at vi i løpet av de neste ti årene kan redusere klimagassutslippene så mye at vi oppfyller forpliktelsen vi har fått i Kyotoavtalen. En stor del av utslippsreduksjonene skal gjennomføres i Norge. Dette er ambisiøst, men samtidig realistisk.

Skal vi få ned utslipp av klimagasser, må vi gjennomføre mange tiltak. Regjeringen vil satse på utvikling av ny teknologi, avtaler med industrien, handel med utslippskvoter samt CO 2-avgifter inntil kvotesystemet er på plass.

Prinsippet om at forurenseren skal betale står fast. Dette prinsippet skal også styre kvotehandel med klimagassutslipp. Regjeringen vil sette et tak for de årlige utslippene og selge utslippskvoter eller sertifikater tilsvarende dette taket. Dette vil sikre at Norge oppfyller sin utslippsforpliktelse under Kyotoprotokollen. Vi foreslår å innføre et nasjonalt kvotesystem som hovedvirkemiddel i den nasjonale klimapolitikken i 2008, men vil være pådrivere for å få til et samarbeid om tidligere kvotesystemer i lys av det som skjer i andre land.

Regjeringen har stor tro på det potensialet som finnes i ny teknologi for å få ned utslipp av klimagasser. Det gjelder både renseteknologi for avgasser og teknologi som omdanner forurensende gass til ren hydrogen som drivstoff. Slik teknologiutvikling kan gjøre Norge til et foregangsland, og kan bli et avgjørende bidrag til det internasjonale klimaarbeidet. Ikke minst for fremtidig utvikling av gasskraft i Norge mener vi det er vel verd å satse på å utvikle CO 2-fri gasskraftteknologi. I samarbeid med private aktører tar vi sikte på å få fram et demonstrasjonsanlegg for CO 2-fri gasskraftproduksjon rundt 2005.

Naturgass kan brukes til å få ned utslippene av klimagasser gjennom å erstatte bensin og olje med gass som drivstoff i ferger og forsyningsbåter langs kysten. Det er store muligheter for å bytte ut ett drivstoff med et som er mer miljøvennlig, og stadig flere slike muligheter blir kjent og brukt. For eksempel går det an å bruke metan som oppstår på avfallsfyllingene til både energiformål og som drivstoff, kombinert med ny teknologi. Et av de siste eksemplene jeg kjenner til er fra Notodden. Her vil de ta i bruk metan for å lage hydrogen til bussdriften. Jovisst er det muligheter!

Vi inviterer til et omfattende klimasamarbeid med industrien og næringslivet i form av avtaler om utslippsreduksjoner. Det er nettopp lagt fram tall som viser at slike avtaler har gitt reduserte utslipp av klimagasser fra aluminiumsindustrien. Altså er dette noe som virker, og som derfor skal videreutvikles. Petroleumssektoren har mange utfordringer når det gjelder å få ned utslippene av klimagasser. På sokkelen er det et stort potensiale knyttet til for eksempel bedre energiutnyttelse, elektrifisering samt utskilling og deponering av CO 2. Myndighetene vil bidra med støtte til teknologiutvikling på dette området.

På klimaområdet, som på de fleste andre områder, gjelder det å tenke alternativer allerede i planleggingen. Her har vi et godt redskap i plan- og bygningsloven, og den skal brukes mer aktivt for å få en mer klimavennlig samfunnsplanlegging. Regjeringen vil styrke det kommunale og fylkeskommunale arbeidet med lokale klimaplaner og -tiltak En bedre transportutbygging og avfallshåndtering kan gi store gevinster for klimaet både på kort og lang sikt. Det er som kjent dumt å gå over bekken etter vann; det gjelder ikke minst der vi har muligheter til å utnytte lokale energikilder. Det er store muligheter i å utnytte vannbåren varme og bioenergi til energiformål lokalt Hver og en av oss vet også at det sløses mye med strømmen i Norge, til tross for et stort opplysningsarbeid om energiøkonomisering. For å få en ny giv i energiplanlegging og energisparing har Regjeringen etablert det nye kompetansesenter Enova, som skal lede dette arbeidet.

Norge er pådriver i klimaarbeidet, også internasjonalt. Klimameldingen som Regjeringen har lagt fram, viser at det er vilje og evne til å gjøre jobben nasjonalt for å nå klimaforpliktelsene våre. Regjeringen vil kjempe for at Kyotoprotokollen skal tre i kraft, og vil samarbeide nært med EU og andre land for å få til dette. Vi vil starte prosessen med å ratifisere protokollen når de neste rundene i klimaforhandlingene er i havn. I klimaarbeidet, som i mange andre sammenhenger, vil vi se at det er ikke de store ordene eller den luftige retorikken som gir resultater. "Hot air" er det nok av i klimadebatten. Regjeringen ser det som langt viktigere å være klar i målsettingen, forutsigbar i veivalgene og realistisk i gjennomføringen av klimapolitikken. Meldingen viser at vi har god grunn til også å være optimistiske.

Artikkel er tidligere publisert i Dagsavisen 10. juli 2001