Historisk arkiv

Lekkasjer fra krigsvrakene i Narvik havn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål nr. 12 fra stortingsrepresentant Kenneth Svendsen, 21.02.01

Miljøvernministeren svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (21.02.01)

Spørmål fra Stortinget

Lekkasjer fra krigsvrakene i Narvik havn

Spørsmål nr. 12 fra stortingsrepresentant Kenneth Svendsen, 21.02.01

Faren for oljelekkasjer fra de mange skipsvrakene i Narvik havn er overhengende. En plutselig lekkasje fra et av de mange vrakene kan føre til store ødeleggelser, spesielt hvis dette skjer i perioden når sild trekker inn i Ofotfjorden. I slike perioder følger store mengder med spekkhuggere etter sildestimene.

Hva har statsråden tenkt å gjøre for å hindre at en oljekatastrofe skjer som en følge av lekkasjer fra krigsvrakene i Narvik havn?"

Miljøvernministerens svar på spørsmål nr. 12 fra Kenneth Svendsen

President

Siden 1991 har det pågått et systematisk arbeid med å skaffe oversikt over forurensningspotensialet fra skipsvrak langs norskekysten. Statens forurensningstilsyn har sammen med Bergens sjøfartsmuseum registrert nærmere 2600 skipsvrak langs norskekysten og kartlagt vrakenes forurensningspotensiale.

Undersøkelsene som ble foretatt i 1993 og 1996 av de 30 vrakene med antatt høyt forurensningspotensiale viste bl.a. at det var behov for ytterligere fysiske undersøkelser av seks vrak, som alle er vrak fra krigen. Fire av disse vrakene ligger i Narvikområdet, og ble undersøkt i 1999. Undersøkelsene viste at kun vraket av den tyske jageren "Erich Giese" inneholder oljemengder av betydning. De øvrige to vrakene, "Boardale" og "Holmengraa", ligger utenfor henholdsvis Vesterålen og Borre i Oslofjorden. De ble undersøkt i fjor, og undersøkelsene viste at det kun er olje av betydning ombord i "Boardale".

Tømming av skipsvrak er teknisk kompliserte og kostbare operasjoner. Det er derfor viktig at tiltakene er prioritert og settes inn der miljøgevinsten er størst. Også andre tiltak enn tømming kan være aktuelle, for eksempel styrking av oljevernberedskapen, slik det allerede er gjort i Narvik.

Utfra foreløpige vurderinger anser ikke Statens forurensningstilsyn at faren for omfattende akutte oljeutslipp medfører behov for umiddelbare tiltak. SFT vil imidlertid i løpet av våren komme med en anbefaling på bakgrunn av undersøkelsene om hva som eventuelt bør gjøres med oljen ombord i "Erich Giese" og "Boardale". Jeg mener det er viktig å forhindre at det oppstår skader som følge av oljen ombord i vrakene og vil på bakgrunn av tilrådingen fra Statens forurensningstilsyn ta stilling til hvilke tiltak som eventuelt bør iverksettes.

Skipsvrak kan også representere et forsøplingsproblem. I påvente av SFTs vurderinger av de to vrakene som inneholder olje, tar vi i løpet av året sikte på å fjerne vraket av den sovjetiske jageren "Boiky", som ligger ved Skogsøya i Vesterålen.