Historisk arkiv

Når får vi et kulturminnefond?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministerens svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim om opprettelsen av et kulturminnefond. (28.03.01)

Spørsmål fra Stortinget

Når får vi et kulturminnefond?

Spørsmål nr. 16 fra stortingsrepresentant Gunnar Kvassheim, 28.03.01

"Stortinget ba i fjor om at det ble lagt fram forslag om opprettelse av Norsk kulturminnefond i en egen proposisjon i løpet av høsten 2000. Dette skjedde ikke. Det er heller ikke avklart når proposisjonen blir lagt fram. Dermed ligger det an til en betydelig forsinkelse i forhold til Stortingets forutsetning.

Når kommer proposisjonen med forslag om opprettelsen av et kulturminnefond?"

Svar fra miljøvernminister Siri Bjerke på spørsmål nr 16 fra Gunnar Kvassheim

Det har gjennom hele nittitallet blitt stadig større oppmerksomhet omkring kulturminnene våre og måten vi forvalter disse på. Ettersom kunnskap, oversikt og dokumentasjon på feltet har blitt bedre, har det vokst fram en erkjennelse av at det er nødvendig å styrke innsatsen.

Flere sentrale politikkdokumenter på miljøområdet uttrykker ambisiøse mål for kulturminneforvaltningen og inneholder en rekke forslag for økt innsats. Stortinget har foreslått en rekke konkrete tiltak, som opprettelse av et offentlig utvalg for å utrede mål og virkemidler innen kulturminnefeltet og en egen opptrappingsplan for kulturminnevernet. Videre har Stortinget bedt om at det blir fremmet konkrete forslag til forbedrede støtteordninger og andre incitamenter for å sikre vernetiltak og restaurering, og endelig at regjeringen fremmer forslag om opprettelse av Norsk kulturminnefond i en egen proposisjon høsten 2000.

Jeg er glad for Stortingets engasjement når det gjelder bevaring av kulturminner og kulturmiljøer. Jeg vil understreke at Stortingets forslag etter min oppfatning, henger nøye sammen og at oppfølgingen av dem må ses i sammenheng. Tiltakene berører også sentrale punkt i mandatet som er gitt til Kulturminneutvalget, og som særlig skal se på forholdet til private eiere og økonomiske virkemidler.

Jeg arbeider nå med en oppfølging av de ulike Stortings vedtakene.

For å løse de store utfordringene vi står overfor innenfor kulturminneforvaltningen, mener jeg at det er nødvendig å få til et spleiselag mellom det offentlige og næringslivet. Vi vurderer ulike modeller for å få dette til. Jeg har mottatt interessante innspill fra frivillige organisasjoner som jeg også ser nærmere på i arbeidet med å følge opp Stortingets forslag. Dessuten undersøker vi lignende ordninger i andre land.

Regjeringen er i gang med å følge opp anmodningen om å utarbeide en opptrappingsplan. Med hensyn til fremdriften på arbeidet, minner jeg om at Regjeringen i budsjettforslaget for 2001 sa at den i budsjettet for 2002 ville komme tilbake med mer konkrete forslag til styrking av kulturminnevernet.