Historisk arkiv

Ny utslippstillatelse fra Sellafield

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer stortingsrepresentant Ivar Kristiansen på spørsmål om Regjeringen vil protesterer mot forslag til ny utslippstillatelse av radioaktive stoffer (09.05.01)

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer stortingsrepresentant Ivar Kristiansen på spørsmål om Regjeringen vil protesterer mot forslag til ny utslippstillatelse av radioaktive stoffer (09.05.01)

Spørsmål fra Stortinget

Ny utslippstillatelse fra Sellafield

Spørsmål til miljøvernministeren fra Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen

"Det britiske miljødirektoratet har på høring forslag til ny utslippstillatelse av radioaktive stoffer fra Sellafield-anlegget, hvor de svært høye grensene på radioaktive utslipp foreslås opprettholdt helt frem til 2006. Utslipp fra Sellafield-anlegget på et slikt nivå vil gi ubotelig skadevirkning på fisk, skalldyr, oppdrettsnæring og havmiljøet for øvrig langs norskekysten. På hvilken måte protesterer Regjeringen mot disse ødeleggende utslipp overfor sine britiske kolleger?"

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer på spørsmål nr 19. 09.05.2001

I Miljøverndepartementets høringsuttalelse til det britiske miljødirektoratets forslag om å la utslippene av Technetium-99 gå urenset i havet helt til år 2006, fremholder vi at det foreslåtte utslippsnivå er helt uakseptabelt, og krever at utslippene reduseres kraftig allerede fra i år. Jeg har personlig tatt saken opp med min britiske kollega Michael Meacher under et møte tidligere i år. Der understreket han at en endelig beslutning ikke er fattet av den britiske regjering. Jeg har også tatt saken opp med mine nordiske kolleger under det nordiske miljøministermøtet i februar, og oppfordret dem til å avgi høringsuttalelser til det britiske miljødirektoratets forslag. Det har tidligere vært rettet en rekke henvendelser om saken til Britiske myndigheter, både fra norsk side og i form av felleshenvendelser fra de nordiske miljøvernministrene.

Også innenfor OSPAR-konvensjonen samarbeider Norge med bl.a de øvrige nordiske landene for å legge press på britiske myndigheter for å redusere utslippene fra Sellafield. Reprosesseringen er den dominerende kilden til utslipp av radioaktiv forurensning til det marine miljøet. Vi arbeider derfor i OSPAR for at alt brukt kjernebrensel på sikt skal lagres direkte i stedet for å reprosesseres. Norge var med på å fremme et vedtak om dette på fjorårets OSPAR-møte i København. Vedtaket fikk flertall, men ikke tilslutning fra UK og Frankrike.

Forslaget fra det britiske miljødirektoratet er et høringsdokument som inneholder flere alternative løsninger. Den gunstigste sett med norske øyne legger opp til en grense for utslipp på 10 TBq (Tetabequerell) allerede i 2001, og det er dette alternativet vi har bedt britene om å velge. Det forslaget EA går inn for innebærer at gjeldende grense på 90 TBq opprettholdes fram til 2006, noe som vil medføre forsatt forhøyede verdier av Tc-99 langs norskekysten. Det britiske miljødirektoratet vil trolig ta endelig stilling til hvilket alternativ de går inn for før sommeren. Da vil også den britiske regjeringen ta stilling til saken.

Regjeringen har mottatt et stort antall henvendelser fra kommuner, fylkeskommuner og miljøorganisasjoner med krav om stans i utslippene og stenging av reprosesseringsanlegget i Sellafield. For å synliggjøre dette engasjementet og legge ytterligere press på britiske myndigheter, overleverte Utenriksdepartementet den 7 mai disse henvendelsene til den britiske ambassaden sammen med en redegjørelse for Norges syn på denne saken.. Som tidligere omtalt vil også statsministeren ta spørsmålet om utslippene fra Sellafield opp under sitt møte med sin britiske kollega Tony Blair i juni.