Historisk arkiv

Statlig deltagelse i miljøvennlig storbyutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål nr. 14 fra stortingsrepresentant Odd Einar Dørum, 21.02.01

Miljøvernministeren svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Odd Einar Dørum (21.02.01)

Spørmål fra Stortinget

Statlig deltagelse i miljøvennlig storbyutvikling

Spørsmål nr. 14 fra stortingsrepresentant Odd Einar Dørum, 21.02.01

I miljøbyprogrammets anbefalinger og i Miljøverndepartementets rådgivningsdokument om sentrumsutvikling legges det vekt på forpliktende samarbeid mellom grunneier, næringsliv, offentlige etater og kommunene. I sentrumsområder der staten er stor grunneier innebærer dette også statlig deltakelse i samarbeidet. Hvilke initiativ vil bli tatt for å iverksette en slik forpliktende bykjernepolitikk, i første omgang i de fire største norske byene?

Miljøvernministerens svar på spørsmål nr. 14 fra Odd Einar Dørum

President

Det historiske sentrum er kjernen i en miljøvennlig bystruktur og gir byer og tettsteder sin identitet. Det er viktig å ta godt vare på de store kulturelle og økonomiske verdiene som bysentrene representerer. Dette må skje ved å sikre aktiv bruk og vedlikehold av sentrumsområdene gjennom tilrettelegging for handel, kulturaktiviteter, offentlig og privat service og for boliger.

Miljøverndepartementet har bl.a. gjennom Miljøbyprogrammet innhentet erfaringer med planlegging og utvikling av sentrum i norske byer og sett på hva man gjør i utlandet. Som representanten Dørum viser til, er en av erfaringene at det bør etableres et forpliktende samarbeid mellom offentlige myndigheter, grunneiere og lokalt næringsliv, både for å planlegge, gjennomføre tiltak og forestå driften av bysentrum.

Jeg mener at Staten må være en viktig part i dette. Som gård- og grunneier har Staten betydelige eierinteresser og dermed ansvar for viktige sider av bymiljøet, særlig i sentrum av de større byene.

Jeg vil følge opp spørsmålet gjennom en tverrdepartemental arbeidsgruppe som Miljøverndepartementet nettopp har nedsatt for å konkretisere statlig politikk for miljøvennlig storbyutvikling.

Som ledd i dette, vil utfordringene i bykjernene drøftes i Samarbeidsforum for storbyutvikling der seks byer og flere departementer deltar. Gjennom dette forum inviteres også næringslivet, fagmiljøer og organisasjoner til dialog om politikk og virkemidler.