Historisk arkiv

Transport av radioaktivt avfall langs kysten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål nr 1 fra stortingsrepresentant Inger Stolt-Nielsen

Miljøvernminister Siri Bjerke svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Inger Stolt-Nielsen om transport av radioaktivt avfall langs kysten. (31.01.01)

Spørsmål fra Stortinget

Transport av radioaktivt avfall langs kysten

Spørsmål nr 1 fra stortingsrepresentant Inger Stolt-Nielsen

Jeg antar at statsministeren, i likhet med resten av landets befolkning, er bekymret over den senere tids opplysninger om at radioaktivt avfall skal transporteres på skip langs vår langstrakte og utsatte kyst. Dette kan føre til at miljøtrusler, som vi før bare har fryktet fra Kola, ved skipshavarier nær norskekysten skaper nasjonale krisetilstander.

Bekymrer det statsministeren at initiativ for å sikre en bedre kystberedskap har kommet noe sent ?

Miljøvernministerens svar på spørsmål nr 1 fra stortingsrepresentant Inger Stolt-Nielsen 31.01.01

President

Det er klart at de russiske planene, slik de er blitt fremstilt, om å transportere radioaktivt avfall langs kysten vår gir grunn til bekymring. Sett på bakgrunn av de store problemene Russland har med behandling av sitt eget atomavfall, fremstår ikke en import av slikt avfall som noen bærekraftig løsning. Frakt av atomavfall langs vår kyst representerer en risiko for radioaktiv forurensning som ikke kan aksepteres.

Vi er nå i ferd med å kartlegge de faktiske forholdene omkring disse planene. Saken ble senest tatt opp på politisk nivå med russiske miljøvernmyndigheter på et møte i Moskva i går.

Regjeringen vil uansett forsøke å forhindre import av atomavfall til Russland som kan berøre norske områder og interesser.

Samtidig vil vi se på om de eksisterende varslingsavtalene med Russland bør utvides til også å omfatte transport av bl.a. atomavfall. Etter ulykken med Kursk i fjor høst hadde statsministeren et møte med den russiske statsminister Kasianov. De ble enige om gjensidige forpliktelser om varsling og bistand ved alvorlige hendelser. Dette ble nedfelt i de politiske dokumentene fra møtet og det arbeides nå med den videre oppfølging. Fra før er det også en avtale om varsling av slep og andre spesielle transporter fra Murmansk langs vår kyst.

Skipshavariene vi har hatt den siste tiden har ført til at regjeringen nå vurderer en rekke aktuelle tiltak for å bedre sikkerheten og beredskapen langs kysten. Dette vil særlig omfatte forebyggende tiltak slik som:

  • bedre overvåking og varsling

  • økt bruk av såkalte farledstiltak, som merking og påbudte seilingsleder

  • bedre sjøkart

  • utvidelse av territorialfarvannet fra 4 til 12 nautiske mil. Dette siste punktet kommer utenriksministeren nærmere inn på i spørsmål 18.

  • Når det gjelder beredskapen mot akutt forurensning, vil vi se på hvordan statens samlede ressurser kan utnyttes enda bedre slik at vi får en mest mulig operativ og effektiv beredskap. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med forslag innenfor disse områdene.

    Det er etter min vurdering ikke grunnlag for å si at disse initiativene kommer for sent i forhold til en mulig transport av atomavfall langs kysten. Vi følger opp saken overfor russiske myndigheter, samtidig som vi gjennomfører en rekke tiltak for å bedre beredskapen langs kysten vår.