Historisk arkiv

Global enighet om å forby miljøgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Teksten til en ny, global konvensjon som forbyr de tolv "verstingene" blant organiske miljøgifter ble vedtatt i Johannesburg 10. desember. - Avtalen er en viktig seier for miljøet, og den har stor betydning for Norge med tanke på de sårbare polarområdene våre, sier miljøvernminister Siri Bjerke. (13.12.00)

Global enighet om å forby miljøgifter

Teksten til en ny, global konvensjon som forbyr de tolv "verstingene" blant organiske miljøgifter ble vedtatt i Johannesburg 10. desember. - Avtalen er en viktig seier for miljøet, og den har stor betydning for Norge med tanke på de sårbare polarområdene våre, sier miljøvernminister Siri Bjerke. (13.12.00)

Det er første gang man i global målestokk er blitt enige om en avtale som skal sette en stopper for produksjon, bruk og handel med noen av de verste miljøgiftene verden kjenner. I første omgang gjelder avtalen 12 kjemikalier, men avtalen skal kunne utvides med flere stoffer over tid.

Den internasjonale miljøvernorganisasjonen WWF uttalte til pressen etter møtet at vi har fått "en solid avtale". Også Greenpeace var meget positiv.

Forhandlingene, hvor 122 land deltok, ble avsluttet etter 24 timers vanskelige forhandlinger det siste døgnet. Det som særlig skapte problemer, var uenighet om hvordan føre var-prinsippet skulle uttrykkes i avtalen, og økonomisk og teknisk assistanse til utviklingsland for å sette dem i stand til å oppfylle sine forpliktelser etter avtalen.

Viktig for Norge

Fra et norsk ståsted har man grunn til å være fornøyd. For det første er avtalen spesielt viktig for våre områder - ikke fordi Norge selv har store utslipp, men fordi Norge inkludert Svalbard med sin geografiske plassering er blant de områder i verden som mottar mest langtransporterte miljøgifter. For det andre har alle Norges - og EUs - "hjertesaker" fått gjennomslag og en sterk forankring i den nye avtaleteksten. Foruten føre var-prinsippet, inneholder avtalen nå bl.a. bestemmelser som skal hindre fortsatt handel med forbudte stoffer, sikre en god håndtering av POPs-holdig avfall (Persistent Organic Pollutants), og et langsiktig mål om utfasing for dioksiner og furaner.

Det har tatt tre år å forhandle fram utkastet til avtalen. Miljøvernminister Siri Bjerke vil vedta og signere avtalen sammen med de andre ministrene i Stockholm 23. mai.

Det viktigste innholdet i avtalen er:

  • Forbud mot produksjon og bruk av de 9 plantevernmidlene aldrin, klordan, dieldrin, endrin, heptaklor, mirex, toksafen, heksaklorbensen og DDT (med foreløpig unntak av DDT for bruk til bekjempelse av malaria), samt stoffgruppen PCB.
  • Forbud mot eksport og import av de stoffer som er forbudt, noe som er viktig for å hindre at lagre av plantevernmidler dumpes i land som ikke kan ta hånd om dem .
  • Krav til forsvarlig behandling av POPs-holdig avfall, med vekt på at avfallet skal destrueres eller på annen måte kjemisk omformes til ufarlige forbindelser.
  • Noe svakere regler enn ønsket om konkrete krav til reduksjon i utslipp av dioksiner og furaner, men gjennomslag for langsiktig mål om full utfasing.
  • Et fleksibelt regelverk for å ta inn nye stoffer i konvensjonen, med henvisning til føre var-prinsippet. Inkorporering av prinsippet i konvensjonen ble som forventet en av de vanskeligste sakene, og som man en stund trodde kunne velte forhandlingene. Møtet etablerte en egen arbeidsgruppe for dette, som ble ledet av Norge. Enighet om utkastet som ble laget kom helt på tampen av forhandlingene. Teksten ble tilfredsstillende. En henvisning til føre var-prinsippet ble tatt inn i den innledende bestemmelsen i konvensjonen, noe som betyr at alle konvensjonens bestemmelser skal forstås i lys av føre var-prinsippet. I tillegg er prinsippet tatt inn i bestemmelsen som regulerer innlemmelse av nye miljøgifter i konvensjonen. Føre var-prinsippet vil på den måten kunne få direkte betydning for framtidige vedtak om innlemmelse av nye miljøgifter. Dette er et viktig skritt for miljøet og for utviklingen av folkeretten, og en seier for EU og land som Norge, som hele veien har kjempet for at føre var-prinsippet må være et selvsagt element i en konvensjon som dreier seg om verdens farligste stoffer.

Bestemmelse om finansiell støtte til u-landene, bedre enn forventet. OECD landene skal bidra med "nye og addisjonelle" midler, og det globale miljøfondet GEF skal (inntil videre) være konvensjonens finansieringsmekanisme, GEF ble også anmodet om å vurdere å opprette et nytt, eget "focal area" for POPs (på linje med klima og biodiversitet). Forhandlinger om påfylling av midler i GEF for bl.a. dette formål er alt startet.

Pressemelding fra UNEP: Governments Finalize Persistent Organic Pollutants