Historisk arkiv

Avgjørelser på klager over vedtak om felling av bjørn, ulv og jerv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 06.09.00

Avgjørelser på klager over vedtak om felling av bjørn, ulv og jerv

Miljøverndepartementet har i dag ferdigbehandlet fem klager vedrørende felling av store rovdyr. Departementet støtter Direktoratet for naturforvaltnings tillatelse til å felle to ungulver som har drept sau på innmark i Rendalen kommune. Videre stadfestes direktoratets avslag på søknad om felling av ulv i Alvdal, og to bjørner i Tynset kommune og Røros kommune. Departementet opprettholder også direktoratets vedtak om tildeling av betingede fellingstillatelser på bjørn, jerv og ulv.

Vedtaket om felling gjelder to ungulver som har drept sau på innmark og like ved innmark i Rendalen. Området er et viktig beiteområde og ligger utenfor forvaltningssonen for ulv. Skaden som allerede er gjort, og faren for fremtidig skade, anses som betydelig. Uttak av to ungdyr vil sansynligvis ikke innvirke på flokkstrukturen i ulvebestanden. Direktoratet ga fellingstillatelsen fram til 9. september. Departementet utvider varigheten til 1. oktober fordi behovet fortsatt er til stede i samme grad, og at det bare er få dager igjen av perioden. Klagen på vedtaket ble fremmet av foreningen Våre Rovdyr.

Avslaget på søknad fra Sølndalen og Høstdalen beitelag i Alvdal er begrunnet med at det ikke kan utelukkes at det er et av lederdyrene, eller alfadyrene, i Atndalsgruppa som har gjort skade. Felling av alfadyr vil kunne føre til at flokken oppløses. Dette øker risiko for bufetap og vanskeliggjør kontrollen med denne gruppa. Miljøforvaltningen vil utover høsten og vinteren vurdere felling av hele Atndalsgruppa med utgangspunkt i bestandsregistreringsarbeidet. Derfor er det viktig at familiegruppa ikke blir oppløst.

Søknaden om fellingstillatelse på bjørn i Tynset er avslått ut fra en helhetsvurdering av skadeomfanget og at bjørnen er radiomerket. "Sjølibamsen" har drept et relativt lite antall sau. Samtidig gir den meget verdifull informasjon til forskningen, ikke minst på grunn av sin høye alder.

Departementet støtter direktoratets avslag om felling av bjørn i Røros. Skadene anses ikke store nok for felling. Det understrekes imidlertid at området ligger utenfor det sør-norske kjerneområdet for bjørn og at terskelen for felling da ligger lavere enn innenfor kjerneområdet. Dersom det skulle vise seg at skadene fortsetter utover det som er beskrevet i søknaden, vil situasjonen kunne vurderes på nytt.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Pål Vidar Sollie. Tlf. 22 24 58 77