Historisk arkiv

Behov for å evaluere forvaltningen av jerv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det har vært økende tapstall av sau og tamrein i områder med jerv de siste årene. Samtidig er det fortsatt ikke dokumentert en levedyktig bestand av jerv innenfor kjerneområdet i Sør-Norge. (13.09.00)

Pressemelding

Dato: 13.09.00

Behov for evaluering av forvaltningen av jerv

Det har vært økende tapstall av sau og tamrein i områder med jerv de siste årene. Samtidig er det fortsatt ikke dokumentert en levedyktig bestand av jerv innenfor kjerneområdet i Sør-Norge. Dette gjør det nødvendig med en gjennomgang av de ulike forvaltningstiltakene knyttet til jerv i Norge. Dette innebærer også en evaluering av kjerneområdet for jerv i Sør-Norge.

Miljøverndepartementet ønsker at forvaltningen av store rovdyr skal skje i henhold til målsettingene i St.m. nr 35 (1996-97) Om rovviltforvaltningen og behandlingen av denne i Stortinget gjennom Innst. St. nr 301 (1996-97). Dette innebærer at det skal gjennomføres en balansert forvaltning som sikrer levedyktige bestander av store rovdyr samtidig som tap og konflikter knyttet til bufe og tamrein ikke skal øke.

Tapstallene til bufe og tamrein har de seneste årene vært større enn det Stortinget la til grunn ved behandling av rovviltmeldinga. Samtidig er det fortsatt ikke dokumentert at målsettingen om 8-10 ynglinger innenfor kjerneområdet for jerv i Sør-Norge er nådd. Departementet mener derfor at det er behov for å foreta en samlet gjennomgang av forvaltningen av jerv i Norge. Dette innebærer en evaluering av bestandsregistreringer, lisensjakt, skadefelling, effekt av forebyggende tiltak, og effekt av en videreføring av kjerneområdet for jerv i Sør-Norge. Evalueringen skal være ferdig i god tid før neste beitesesong.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Øyvind Holm, tlf. 22 24 58 82