Historisk arkiv

Bygg tettere og sats på kollektiv transport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøbykonferanse 2000

Resultatene fra Miljøverndepartementets 7-årige miljøbysatsing blir lagt fram på en konferanse som åpner i Oslo i dag. Rapporten anbefaler blant annet tettere bebyggelse nær kollektivtransport, styrking av bysentra og flere grøntarealer. (04.09.00)

Pressemelding

Dato: 04.09.00

Bygg tettere og sats på kollektiv transport

Resultatene fra Miljøverndepartementets 7-årige miljøbysatsing blir lagt fram på en konferanse som åpner i Oslo i dag. Rapporten anbefaler blant annet tettere bebyggelse nær kollektivtransport, styrking av bysentra og flere grøntarealer.

Konferansen markerer avslutningen av Miljøbyprogrammet, hvor målet har vært å snu byutviklingen i en mer miljøvennlig retning.

Erfaringer og anbefalinger fra miljøbyenes arbeid blir lagt fram på konferansen. Miljøbyprogrammet anbefaler blant annet å styrke den regionale planleggingen slik at areal- og transportpolitikken kan samordnes bedre for hele byområdet. Investeringer og drift av alle former for bytransport må ses under ett og rammevilkårene for miljøvennlig bytransport må forbedres. Områdeplaner må sikre gode bomiljø og oppvekstvilkår. Staten har i så måte en stor oppgave i å utvikle en helhetlig politikk for bærekraftig byutvikling. Dette skal drøftes på konferansen der tre statsråder deltar.

Miljøverndepartementet tok initiativ til Miljøbyprogrammet i 1993. Fredrikstad, Kristiansand, Bergen, Tromsø og bydel Gamle Oslo har deltatt. Arbeidet har konsentrert seg om; areal- og transportplanlegging, sikring av grøntområder, sentrumsutvikling, gode byboliger, levende lokalsamfunn, stedsforming og kulturminner.

Miljøbyene har lagt om sin byplanlegging med langt større vekt på fortetting i byggesonen og styrking av bysentrum. Byrom, utemiljø og sjøfronten settes i stand og det bygges sentrale byboliger. Ny utbygging vil i større grad bli konsentrert om knutepunkter og akser for kollektivtransporten. Dette er i liten grad fulgt opp med tilsvarende satsing på miljøvennlig transportformer.

Kontaktpersoner:

Kjell Spigseth, telefon 91 68 56 07
Brage Rønningen telefon 90 10 43 68

Les mer om konferansen her