Historisk arkiv

Differensiert forvaltning av ulv i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 04.05.00

Differensiert forvaltning av ulv i Norge

Regjeringen har i dag avgrenset området der ulven skal få etablere par og familiegrupper. Ulven får nå et mindre strengt vern i de deler av landet som har mye sau på utmarksbeite, mens dagens strenge vern opprettholdes i andre områder. Forslaget vil gjelde for kommende beitesesongen, og vil samtidig bli sendt på bred høring før det foretas en endelig avgrensing til høsten.

Bortsett fra områder med samisk tamreindrift har ulv i dag et strengt vern over hele landet. Et strengt vern innebærer at ulv kan etablere seg i par og familiegrupper i hele dette området inntil bestandsmålet på minst 8-10 familiegrupper i Sør-Skandinavia nås. Med bakgrunn i bestandsutviklingen de senere år er det nå behov for en mer aktiv forvaltningsstrategi. Dette innebærer bl.a. at området der ulv kan etablere seg avgrenses for å redusere kontaktflaten mellom ulv og sau på utmarksbeite.

Avgrensingen legges til grunn for forvaltningen i årets beitesesong. Samtidig sendes forslaget på en bred høring med 3 måneders høringsfrist. Etter høringsrunden kan det være grunnlag for ytterligere justeringer basert på lokal kunnskap om beitebruk etc.

Norge har i dag to etablerte ulveflokker utenfor det foreslåtte forvaltningsområdet for ulv. Disse er Koppangflokken (10 individer) og Atndalsflokken (7-8 individer). Med bakgrunn i bestandsutviklingen kan det allerede til vinteren være aktuelt å ta ut disse familiegruppene.

Følgende avgrensing av dagens strenge vern av ulv legges til grunn for årets beitesesong :

Det aksepteres ikke etablering av par og familiegrupper av ulv verken i samiske tamreinområder eller i områder med kvotefri gaupejakt ( se kart).

  • I Hedmark aksepteres ikke etablering av familiegrupper av ulv i kommunene Tolga, Os, Tynset, Alvdal, Folldal, Stor-Elvdal, Rendalen, Engerdal, Trysil, Åmot vest for Glomma, Elverum vest for Glomma, Våler vest for Glomma, Åsnes vest for Glomma, Ringsaker, Løten, Hamar, Stange, og Nord-Odal.
  • I Akershus aksepteres ikke etablering av par og familiegrupper av ulv i kommunene Hurdal, Eidsvoll, Nannestad, Gjerdrum, og Nittedal øst for Nitelva.
  • I Sør- og Nord-Trøndelag aksepteres ikke etablering av par og familiegrupper av ulv.
  • I Buskerud aksepteres ikke etablering av par og familiegrupper av ulv i kommunene Ål, Nes, Gol og Hemsedal.
  • I Oppland aksepteres ikke etablering av par og familiegrupper av ulv, bortsett fra Jevnaker kommune.

Der det aksepteres etablering av familiegrupper av ulv innenfor det foreslåtte forvaltningsområdet, vil det bli iverksatt ulike tiltak for å redusere og forebygge tap og konflikter. Videre vil økonomiske tap knyttet til eventuelle skader på bufe bli erstattet.

Et forslag til endring av viltloven ble før påske oversendt til Stortinget. Formålet med endringen er å sikre muligheten for en differensiert og fleksibel forvaltning av de store rovdyrene slik at hensynet til jordbruk og tamreindrift kan ivaretas på en bedre måte enn i dag. Det foreslås her et hjemmelsgrunnlag som sikrer at en aktivt kan hindre etablering av rovvilt i områder med store konflikter.

Kontaktpersoner:

Avd.dir Pål Vidar Sollie, 22 24 58 77

Sen.rådg Øyvind Holm, 22 24 58 82