Historisk arkiv

Gammel nyhet med ny vri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Gammel nyhet med ny vri

Avisa Nationen har de siste dagene skrevet om en russisk rapport om ulv, som Miljøverndepartementet hindret Direktoratet for Naturforvaltning å utgi i 1987. Rapporten beskriver ulv som angriper mennesker. I avisoppslagene framstilles saken som om Miljøverndepartementet ville hindre at denne type informasjon skulle komme ut. Avisoppslagene inneholder både feiltolkninger av historien og direkte feil. Departementet ville imidlertid håndtert saken på en annen måte i dag.

Dato: 26.april 2000

Michail Pavlov var ikke forsker, slik Nationen skriver, men jegermester og oppsynsmann i Kirov-området i Russland. Pavlov skrev ned beretninger som han hørte fra lokalbefolkningen om angrep fra ulv. Den russiske rovdyrforskeren Bibikov gjenga disse beretningene i en bok om ulv. Deler av innholdet i boken danner grunnlaget for det som ble trykt som en rapport fra DN

Omstendighetene rundt observasjonene er ikke godt nok dokumentert til å brukes som forskningsdata.

Det var aldri noe mål for Miljøverndepartementet å hindre at denne informasjonen kom ut. Men som forskningsmessig kvalitativ rapport var den for dårlig. Derfor ble det gitt stoppordre fra departementet til Direktoratet for Naturforvaltning. Den delen av opplaget som var trykt, men ikke distribuert ble kassert. I ettertid ser man at dette var en uheldig framgangsmåte. Rapporten burde blitt utgitt med et tilleggsnotat som forklarte bakgrunnen.

Miljøverndepartementet vil understreke at åpenhet omkring forskning og formidling av forskningsresultater i dag anses som et av de viktigste tiltak for å unngå konflikter omkring det faglige grunnlaget for rovviltforvaltningen.