Historisk arkiv

Havari i Haag med snev av optimisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Til tross for iherdig innsats, og ikke minst fra Nederlands miljøvernminister Jan Pronk, stod partene for langt fra hverandre til at det ble enighet i klimaforhandlingene i Haag. (25.11.00) Se pressemelding.

Pressemelding

Dato: 25.11.00

Havari i Haag med snev av optimisme

Til tross for iherdig innsats, og ikke minst fra Nederlands miljøvernminister Jan Pronk, stod partene for langt fra hverandre til at det ble enighet i klimaforhandlingene i Haag. Det var særlig i spørsmålet om opptak av klimagasser i skog hvor avstanden var for stor. Men konferansen er ikke formelt avsluttet. Partene vil møtes til et nytt møte om kort tid.

- Jeg er skuffet, sier miljøvernminister Siri Bjerke. – Vi trenger nå litt tid på å fordøye dette nederlaget, men allerede det avsluttende ministermøtet i dag viste at landene ser fremover. Ingen har råd til å slippe Kyotoprotokollen. Vi har god tro på at det vil bli oppnådd bra resultater neste gang vi møtes. Konferansen er ikke formelt avsluttet. Partene skal møtes om kort tid for å ta opp igjen forhandlingene. Jan Pronk får dermed anledning til å sluttføre sitt arbeid.

Siri Bjerke understreker at det var en viss framgang i forhandlingene på nasjonale og internasjonale tiltak. - Vi fikk bedre forståelse for hverandres posisjoner. Det at enkelte ikke ønsker et kvantitativ tak, betyr ikke at de ikke vil gjøre noe nasjonalt. På dette området har det vært en viss bevegelse. Også når det gjelder hvordan et håndhevelsessystem bør se ut, har det vært framgang. Dette må vi kunne bygge på fremover, sier hun.

Forpliktelsene i Protokollen vil samlet redusere i-landenes utslipp med 5 prosent ift. 1990-nivå. Alternativet kan være at de øker med over 10 prosent, skal man tro fremskrivingene som ble lagt frem av Det internasjonale energibyrået (IEA) tidligere i uken. Tiden frem til forpliktelsesperioden begynner å bli knapp, og det haster med å få til enighet. Drøyer det vesentlig ut, vil det neppe være mulig å få avtalen til å tre i kraft.