Historisk arkiv

Kystfort med miljøverninteresse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Forsvaret og Direktoratet for naturforvaltning har kartlagt 150 av Forsvarets eiendommer med hensyn på friluftsliv- og naturverninteresser. 18 av disse er pr i dag overført Direktoratet for naturforvaltning (DN). (18.08.00) Overførte eiendommer

Kystfort med miljøverninteresse

Forsvarets bygningstjeneste (FBT) og Direktoratet for naturforvaltning har kartlagt 150 av Forsvarets eiendommer med hensyn på friluftsliv- og naturverninteresser. 18 av disse er pr i dag overført Direktoratet for naturforvaltning (DN). (18.08.00)

Det er de militære omstillingene på nittitallet som har vært bakgrunnen for at Forsvaret ønsker å selge eller overføre deler av sin eiendomsmasse. En del av disse har klar miljøverninteresse, eller er lokale og nasjonale turistmål.

Fra 1993/94 har det vært et organisert samarbeid mellom Forsvarsdepartementet og Miljøverndepartementet om denne typen saker. Forsvarets bygningstjeneste (FBT) og Riksantikvaren gikk først gjennom alle eiendommene med kulturminneinteresser. Deretter ble 150 eiendommer kartlagt med hensyn på friluftsliv- og naturverninteresser, i et samarbeid mellom FBT og Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Alle eiendommene har ikke miljøverninteresse, men av de første 62 forhåndsavklarte meldte DN interesse for 11. Pr i dag er 18 eiendommer på totalt 740 dekar overført fra FBT til DN. I tillegg er det inngått bruksavtaler med kommunene i en del tilfeller der det er hensiktsmessig, f eks Odderøya (310 dekar), Dybing (50 dekar) og Flekkerøya (137 dekar) i Kristiansand, som da inngår i skjærgårdsparken med tilhørende skjærgårdstjeneste og atferdsregler.

Frivillige krefter medvirker ofte der kulturhistorie og friluftsliv møtes, f eks "Odderøyas Venner" gjør en stor innsats, det er turstier med informasjonsplakater, søndagskafe og ulike kulturarrangement. Når det gjelder Oscarsborg, er dette et av våre nasjonale festningsverk, jf St. meld nr 54 (1992-93), med turistbesøk i hopetall hver sommer. "Oscarsborgs Venner" gjør en formidabel innsats. Håøya er dels fredet, dels sikret friareal, her er det tilrettelagte stier og badesteder, krigsminner, leirskole mm.

Overførte eiendommer