Historisk arkiv

Lokal Agenda 21 i Barentsregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

I går åpnet det andre møtet i nettverket for vennskapskommuner i Barentsregionen som samarbeider om Lokal Agenda 21. Møtet finner sted i Kandalaksja, en stor industriby sør-øst på Kola. (06.09.00)

Lokal Agenda 21 i Barentsregionen

I går åpnet det 2. møtet i nettverket for vennskapskommuner i Barentsregionen som samarbeider om Lokal Agenda 21. Møtet finner sted i Kandalaksja, en stor industriby sør-øst på Kola. Erfaringen har vist at de mest vellykkede prosjektene i Barentssamarbeidet er de som er tuftet på direkte kontakt mellom folk, organisasjoner og bedrifter der alle parter opplever direkte nytte og glede ved å samarbeide sier miljøvernminister Siri Bjerke, som for tiden er formann i Barentsrådet - miljø. (06.09.00)

Bjerke håper at møtet resulterer i mange små og store samarbeidstiltak i tiden fremover. Mer enn 25 kommuner fra landene i Barentsregionen deltar på møtet i Kandalaksja. Det samme gjør representanter fra blant annet regionale og nasjonale miljømyndigheter, frivillige miljøorganisasjoner og det norske Sametinget.

Kommunene i Barentsregionen er i forskjellige stadier i arbeidet med LA21. Noen har holdt på i flere år og oppnådd mye, mens andre starter opp nå. Forskjellene er ikke bare mellom landene, men også innad i landene. Arbeidet med LA21 spenner også over så mange felt at alle har noe å lære av andre. Gjennom samarbeidet i nettverket hjelper ikke bare kommunene hverandre med å innføre Lokal Agenda 21, men de høster også erfaring i å arbeide over landegrensene.

Kommunene samarbeider i dag blant annet om avfallsspørsmål, forvaltning av naturressurser, holdningsskapende arbeid blant barn og unge og forbedring av drikkevann. Et mål med møtet er å få fram flere gode ideer til samarbeidstiltak. Arbeidet i nettverket er blant annet støttet av norske Barentsmidler og av det finske og det norsk miljøverndepartement. Miljøvernsjefen hos Fylkesmannen i Finnmark leder for tiden Barents LA21 Nettverket.

Kontaktperson: Brage Rønningen, 22 24 57 09