Historisk arkiv

Lønnsomt å gjenvinne emballasjeavfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Samfunnet kan regne med en gevinst på 600 millioner kroner i året som en følge av avtaler mellom Miljøverndepartementet og næringslivet om avfall og gjenvinning. Det viser en uavhengig rapport som blir sendt på høring i dag. (23.06.00)

Pressemelding

Dato: 23.06.2000
Kontaktpersoner:Knut F. Kroepelien, Miljøverndepartementet tlf. 22 24 58 25
Sigurd Grande, Hjellnes Cowi A/S, tlf. 22 57 48 00

Lønnsomt å gjenvinne emballasjeavfall

Avtalene mellom Miljøverndepartementet og næringslivet om avfallsreduksjon og økt innsamling og gjenvinning av emballasjeavfall gir en gevinst for samfunnet på 600 millioner kroner i året. Det viser en uavhengig rapport laget på oppdrag fra Miljøverndepartementet. Målsettingen om 60-80% gjenvinning er langt på vei nådd, og forbrukerens innsats med å kildesortere er lønnsomt både miljømessig og økonomisk. Rapporten sendes i dag på høring.

I 1995 sluttet Stortinget seg til regjeringens forslag om frivillige avtaler med næringslivet om avfallsreduksjon og økt innsamling og gjenvinning av emballasjeavfall. Det er etablert avtaler for plast, metall, drikkekartong, brunt papir og kartong. I avtalene forplikter næringslivet seg til å sørge for at 60-80% av emballasjeavfallet skal samles inn og materialgjenvinning eller energiutnyttelse innen utløpet av 1999 (1997 for drikkekartong). For glassemballasje drives et frivillig system som sikrer over 80% innsamling og gjenvinning. I 1999 ble målet nådd for brunt papir, mens de andre materialene nærmer seg full måloppnåelse.

For å sikre en uavhengig evaluering av avtalene har Hjellnes Cowi AS gjennomgått avtalene på oppdrag fra Miljøverndepartementet. Deres rapport konkluderer med at målene har vært svært ambisiøse og at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å nå målene. Det anslås en gevinst for samfunnet på 600 millioner kroner årlig. Avtalene har vært effektive som virkemiddel, både næringsliv, kommuner og forbrukere slutter opp om gjennomføring av avtalene. Det foreslås enkelte justeringer i avtalene og økt satsning på avfallsreduksjon og informasjon.

Departementet ønsker merknader og synspunkter til rapporten fra avtalepartene og berørte organisasjoner. Rapporten sendes derfor på høring til disse instansene i dag.