Historisk arkiv

Miljøvernarbeidet i Barentsregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke vil på møte i Tromsø mandag 26. juni drøfte handlingsprogrammet for miljøvernarbeidet i Barentsregionen. Programmet vektlegger bl.a. tettere samarbeid mellom kommuner og regioner innen Barentsområdet. (26.06.00) Invitasjon til pressekonferanse

Pressemelding

Dato: 23.06.2000

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Turid Sand, tlf. 22 24 59 83 eller seniorrådgiver Sylvi Ofstad Samstag, tlf. 22 24 57 14

Miljøvernarbeidet i Barentsregionen

Invitasjon pressekonferanse på Polarmiljøsenteret i Tromsø, 26.juni kl. 15.00

Miljøvernminister Siri Bjerke vil på møte i Tromsø mandag 26. juni drøfte prioriteringene i handlingsprogrammet for miljøarbeidet i Barentsregionen for perioden 2000 til 2001 med representanter for de nordligste fylkene. Fra Finnmark kommer fylkesordfører Evy-Ann Midttun, fra Troms fylkesordfører Ronald Rindestu og fra Nordland kommer fylkesråd Alf Ivar Samuelsen. Samtinget kommer med sametingspresidenten, Sven Roald Nystø og Barentsrådet med sekretariatsleder Oddrun Pettersen.

Handlingsprogrammet vektlegger lokalt og regionalt samarbeid om en lokal Agenda 21. Tettere samarbeid mellom kommuner og regioner innen Barentsområdet for integrering av miljøvernperspektivet i andre sektorer, er en viktig del av programmet. Samarbeid om institusjonsbygging og kunnskapsutveksling i Russland om miljøvern innen industri og forvaltningen er viktige deler av programmet.

Det skal også legges til rette for åpenhet, informasjon og kommunikasjon med allmennheten og samarbeid med frivillige organisasjoner. Oppmerksomheten vil særlig bli rettet mot urbefolkningene. Også EUs handlingsplan for den nordlige dimensjon blir tatt opp for å integrere Barentsregionen i en handlingsplan som i hovedsak fokuserer på Østersjøregionen. Norge ønsker også gjennom en rekke miljøprosjekter å styrke samarbeidet mellom landene i Barentsregionen i forhold til Russland. Renere produksjonsprosesser, kulturminnevern, lokal Agenda 21, energi, helse og skog er prioriterte saker i denne sammenheng.

Land som er med i samarbeidet i Barentsregionen foruten Norge er Danmark, Finland, Russland, Island, Sverige og EU-kommisjonen. Norge overtok ledervervet innen miljøvernområdet på møtet i Umeå i Sverige 10 juni i fjor og vil ha det fram til september 2001. Som observatører møter en rekke andre land, bl.a. Japan, Italia og Storbritannia, forskningsinstitusjoner og frivillige organisasjoner.