Historisk arkiv

Miljøverndepartementet fastsetter ny forskrift om PCB (polyklorerte bifenyler)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 03.05.00

Miljøverndepartementet fastsetter ny linkdoc109335#docforskrift om PCB (polyklorerte bifenyler)

I den nye PCB-forskriften settes det krav til utfasing av PCB-holdige kondensatorer i lysrørarmatur. Vi vil dermed få kontroll på en av viktigste potensielle kildene til PCB-forurensning i Norge. I tillegg setter den nye forskriften krav til utfasing av PCB-holdige hylser brukt til bl.a. å føre strøm ut og inn av transformatorer eller gjennom vegger på kraftstasjoner og lignende anlegg.

PCB er en av de farligste miljøgiftene. Allerede i 1979 innførte Norge, som et av de første land i verden, et generelt forbud mot produksjon, import, eksport og omsetning av PCB og PCB-holdige produkter. Norge var også tidlig ute med krav til utfasing av PCB-holdige produkter som var tatt i bruk, nemlig kraftkondensatorer og store transformatorer som bl.a. fantes på store industrianlegg og energiverk.

PCB er en gruppe industrielt fremstilte klorholdige forbindelser med mange brukervennlige egenskaper som god isolasjonsevne og stor kjemisk, fysisk og termisk stabilitet. Dette førte til at PCB ble tatt i bruk i et stort antall produkter, særlig på 1960 - 70 tallet. Dessverre har det vist seg at PCB også har mange miljømessig svært negative egenskaper. Bl.a. er PCB svært tungt nedbrytbart og har lang oppholdstid i miljøet. PCB tas lett opp i organismer og skilles langsomt ut. Det lagres i fettvev og oppkonsentreres i næringskjeden og kan føre til reproduksjonsforstyrrelser, adferdsforstyrrelser, nedsatt immunforsvar og kreft selv i forholdsvis lave konsentransjoner. Mennesker og rovdyr som f.eks. sel og isbjørn, som befinner seg på toppen av næringskjeden er spesielt utsatt.

Hva har myndighetene gjort?

Da kunnskapene om PCBs negative miljømessige egenskaper ble kjent, innførte Norge i 1979 som et av de første land i verden et generelt forbud mot å tilvirke, innføre, utføre, omsette og ta i bruk PCB eller PCB-holdige produkter. PCB var imidlertid da tatt i bruk i en lang rekke produkter. Selv om det ikke anses som helse- og miljøfarlig å ha PCB-holdige produkter i bruk, vil en uforsvarlig håndtering av disse produktene når de ender som avfall kunne føre til at PCB spres i naturen.

I 1990 ble det satt en frist til 31. desember 1994 med å ta alle PCB-holdige kraftkondensatorer og store transformatorer ut av bruk. Dette var produkter som inneholdt forholdsmessig store mengder flytende PCB, og de representerte derfor også et potensielt forurensningsproblem i tilfelle uhell og lekkasjer. Også på dette området har Norge vært tidlig ute. I EU er kravet til utfasing av disse produktene satt til 2010.

I den nye PCB-forskriften settes det forbud mot bruk av PCB-holdige kondensatorer i lysrørarmatur etter 1. januar 2005. Dette er kondensatorer som ble brukt i innendørs lysrørarmatur produsert fra og med 1965 til og med 1979 og i innendørs og utendørs damplampearmaturer fra og med 1960 til og med 1979. Vanlige bruksområder innendørs har vært opplysning i store kontorbygg, lagerlokaler og andre større bygg som skoler, sykehus m.m., mens kondensatorene i liten grad har vært brukt i private husholdninger. Utendørs har kondensatorene blitt brukt til belysning av gater, idrettsarenaer, lysløyper, parkeringsplasser ol.

I forskriften settes det også forbud mot bruk av PCB-holdige strømgjennom-føringer etter 1. januar 2010. En strømgjennomføring er en hylse som brukes til å føre strøm ut og inn av transformatorer og gjennom vegger på kraftstasjoner og lignende anlegg.PCB finnes også i en del andre elektriske og elektroniske produkter som f.eks. hvitevarer, radio og fjernsyn. Dette er produkter som omfattes av en egen forskrift om kasserte elektriske og elektroniske produkter, og som har medført at det er etablert et eget landsdekkende innsamlingssystem for disse produktene når de ender som avfall. Forskriften legger bl.a. en plikt på produsent/importør av elektriske og elektroniske produkter til å sørge for at evt. miljøfarlige komponenter, bl.a.PCB-holdige komponenter, sorteres ut og håndteres i godkjent behandlingsanlegg.

PCB finnes i dag også i byggematerialer, først og fremst i isolerruter, fugemasse, betong og maling. Omfattende kartlegginger er gjennomført for å finne hvor vi finner disse produktene, og dette er et arbeid som også videreføres i inneværende år. Dette følges nå opp med omfattende informasjonsvirksomhet og økt kontroll slik at vi også sikrer oss at disse produktene blir forsvarlig tatt hånd om når de ender som avfall.

Kontaktperson: Jon Opem, tlf. 22 24 58 40