Historisk arkiv

Miljøverndepartementet ser på EU-kommisjonens Grønnbok om kvotehandel som konstruktiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Grønnboka ble lagt fram 8. mars i år, og inneholder en skisse til et felles EU-system for handel med utslippskvoter. (20.09.00) PressemldingMiljøverndepartementets kommentarer til EU-kommisjonen.

Pressemelding

Dato: 20.09.00

Miljøverndepartementet ser på EU-kommisjonens Grønnbok om kvotehandel som konstruktiv

Grønnbokable lagt fram 8. mars i år, og inneholder en skisse til et felles EU-system for handel med utslippskvoter. -Grønnboka er et konstruktivt innspill som kan bidra til at kvotehandel blir et effektivt virkemiddel for å redusere utslippene av klimagasser i Europa, sier miljøvernminister Siri Bjerke. For Norges del er det spesielt interessant at grønnboka åpner for at land som ikke er EU-medlemmer også kan kobles til systemet.

Miljøverndepartementet sendte i dag sine kommentarer til EU-kommisjonen. Kommisjonen vil komme tilbake med konkrete forslag til utformingen av kvotesystemet etter at den har gått igjennom kommentarene til grønnboka fra ulike interessenter og sett utfallet av det sjette partsmøtet under Klimakonvensjonen i Haag i november 2000. Selv om det ikke er fattet klare politiske beslutninger i EU om at det skal innføres et kvotesystem, foreslår Kommisjonen i grønnboka at systemet skal være på plass i løpet av 2005.

Miljøverndepartementets kommentarer til grønnboka er i stor grad basert på det norske Kvoteutvalgets innstilling som ble avgitt til Miljøverndepartementet 17. desember 1999 og publisert i NOU 2000:1. Regjeringen tar sikte på å legge fram en Stortingsmelding i løpet av våren 2001 om etableringen av et nasjonalt kvotesystem.

Miljøverndepartementet har signalisert at Norge er positiv til å samarbeide med andre land, herunder EU, om å utvikle et kvotesystem. Samtidig har vi også gjort det klart at det fra norsk side er et overordnet mål at det etableres et internasjonalt system for handel med utslippskvoter under Kyotoprotokollen som omfatter flest mulig av Annex B-landene.

Miljøverndepartementets kommentarer til EU-kommisjonen.

Kontaktpersoner:

Anne Beate Tangen, tlf. 22 24 60 33

Peer Stiansen, tlf. 22 24 59 67