Historisk arkiv

Ministermøte om miljø- og utvikling i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Siri Bjerke samler 20 kolleger i Bergen 15.-17. september for å drøfte aktuelle miljø- og utviklingsspørsmål. Klima og energi er ett viktig tema på møtet, og dialogen med representanter for organisasjoner og næringsliv står sentralt. (14.09.00)

Ministermøte om miljø- og utvikling

Miljøvernminister Siri Bjerke samler 20 kolleger i Bergen 15.-17. september for å drøfte aktuelle miljø- og utviklingsspørsmål. Målet er å sikre god framdrift i de globale forhandlingsprosessene. Klima og energi er viktige tema, ved siden av 10-års markeringen av Riokonferansen og spørsmål om miljøinstitusjonene. Første dag er satt av til dialog mellom ministrene og representanter for organisasjoner og næringsliv.

Miljøvernministre fra alle verdensdeler og ledere for viktige FN-organer møter representanter for internasjonale miljøvernorganisasjoner, næringsliv, arbeidsliv og lokale myndigheter til en dialog fredag. På det videre programmet står disse temaene:

  • Tysklands miljøvernminister Jürgen Trittin innleder diskusjonen om bærekraftig energibruk
  • Ghanas miljøvernminister Cletus A. Avoka, holder innledningen om Rio + 10
  • Klimaspørsmål er tema for en lunsj, og her innleder den nederlandske miljøvernminister Jan Pronk
  • Styrking av de internasjonale miljøinstitusjonene blir introdusert av Canada

Pressen vil ha adgang til dialogsesjonen lørdag 15.9. fra kl 1345-1800 på Radisson SAS Royal Hotel i Bergen. Det holdes en pressebriefing ved avslutningen av møtet søndag 17.september ca. kl. 1300.

Ny rapport fra World Resources Institute lanseres i Bergen

I forkant av ministermøtet vil presidenten for World Resources Institute, Jonathan Lash, lansere instituttets rapport for 2000-2001: "People and Ecosystems – The Fraying Web of Life ", ved en pressekonferanse på Radisson SAS Hotel Norge, kl. 1100-1200. Miljøvernminister Siri Bjerke, Ghanas miljøvernminister Cletus A. Avoka, Bakary Kante fra UNEP, Robert Watson fra Verdensbanken og Thomas Johansson fra UNDP vil også være til stede og gi kommentarer. De tre institusjonene står bak rapporten sammen med World Resources Institute.

World Resources Report 2000-2001
tar for seg økosystemenes tilstand ved inngangen til det nye tusenåret. Med vidrag fra 175 forskere, data fra mer enn hundre eksisterende analyser og ny informasjon fra satelittbilder, gir rapporten den første omfattende globale tilstandsrapporten for økosystemer som kystsoner, skoger, gressland, jordbruksland og ferskvann. Informasjonen presenteres i lettforståelige oversikter, og er oppsiktsvekkende.

"People and Ecosystems" konkluderer med at økosystemene er betydelig truet. Menneskeskapte aktiviteter har i stor grad begynt å forandre jordas grunnleggende kjemiske sykluser – som vann, karbon og nitrogen – som alle økosystemer er avhengige av.

I tillegg til å dokumentere denne nye kunnskapen om truslene mot verdens økosystemer, anbefaler rapporten flere tiltak som bør prioriteres: Å skaffe fram mer informasjon, reise en offentlig debatt, fjerne subsidier og prise det vi får ut av økosystemene riktig, samt å involvere lokale myndigheter sterkere, er blant anbefalingene.

Les mer på World Resources Insitute nettsider: http://www.wri.org

Kontaktpersoner:

Informasjonssjef Eva Nordvik, tlf 22 24 57 18, e-post: eva.nordvik@md.dep.no

Brage Rønningen, tlf 22 24 57 09, e-post: brage.ronningen@md.dep.no