Historisk arkiv

Modernisering av nikkelverket i Petsjenga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norsk ekspert utnevnt i dag

Miljøverndepartementet har i dag oppnevnt rådgiver Tor Færden i Statens Forurensningstilsyn som ekspert i en arbeidsgruppe nedsatt av Nordisk Investeringsbank (NIB). Gruppen skal vurdere Norilsk Nikels forslag til teknologi for modernisering av nikkelverket i Petsjenga. (01.09.00)

Pressemelding

Dato: 01.09.00

Norsk ekspert skal vurdere modernisering av nikkelverket i Petsjenga

Miljøverndepartementet har i dag oppnevnt rådgiver Tor Færden i Statens Forurensningstilsyn som ekspert i arbeidsgruppen som er nedsatt av Nordisk Investeringsbank (NIB). Arbeidsgruppen skal vurdere Norilsk Nikels forslag til teknologi for modernisering av nikkelverket i Petsjenga.

Ekspertgruppen ledes av NIB og består for øvrig av en teknisk ekspert fra Boliden Contec samt Norilsk Nikel. Gruppen skal gjennomgå og formelt klarere:

  • den tekniske dokumentasjonen som ligger til grunn for investeringsplanene som skal sikre en nedgang i SO2 utslippene fra Zapoliarny og Nikel
  • verifikasjons og overvåkningsprosedyrer for investeringene
  • den endelige verifikasjonsrapporten for investeringene

Arbeidet vil ventelig ferdigstilles i løpet av høsten og skal danne beslutningsgrunnlag for NIBs når det gjelder spørsmålet om å bidra til å finansiere prosjektet med kreditter. En positiv beslutning fra Nordisk Investeringsbank samt at Statens Forurensningstilsyn, SFT, finner at de miljømessige konsekvensene av tiltaket er tilfredsstillende, vil være grunnlag for regjeringens vurdering for å bidra med norsk tilskudd til prosjektet.

- Jeg er nå betinget optimist i forhold til å få til en løsning på denne kompliserte saken, sier miljøvernminister Siri Bjerke.

Styret i det russiske konsernet Norilsk Nikel, som eier nikkelverkene i Petsjenga, vedtok i juli en utviklingsplan for Petsjenga-Nikels gruve og metallurgisk virksomhet som skal gjelde frem til 2015. I tillegg til oppgradering av Petsjhenga-Nikels smelteverk og svovelsyrefabrikk planlegger Norilsk Nikel betydelige investeringer i gruvedrift og malmoppredningsanlegget i Petsjenga. Dette vurderes positivt på norsk og nordisk hold med tanke på langsiktig virksomhet i regionen.

Kontaktpersoner:

Avd.dir. Magne Røed, 22 24 59 97
Informasjonssjef Eva Nordvik, 90 99 66 72