Historisk arkiv

Nasjonale laksefjorder og -vassdrag skal redde villaksen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 19.05.00

Nasjonale laksefjorder og -vassdrag skal redde villaksen

Regjeringen tar sikte på å opprette nasjonale laksefjorder og laksevassdrag. Dette vil være områder der de viktigste laksebestandene gis spesiell beskyttelse mot virksomhet som kan skade laksen eller leveområdene. Regjeringen setter nå i gang arbeidet med forslag til en ordning med nasjonale laksefjorder og -vassdrag som vil bli lagt fram for Stortinget i 2001. Fangsten av villaks i Norge er mer enn halvert i løpet av de siste 10 årene, og 1/3 av de om lag 650 laksestammene er enten utryddet, sterkt truet eller sårbar.

Regjeringen la i dag fram en tilleggsmelding til Stortingsmelding nr. 8 (1999-2000) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand. I meldingen redegjøres det for videreføringen av arbeidet med vern av villaksen. Regjeringen har ennå ikke tatt stilling til hvilke områder ordningen skal gjelde. Når det gjelder nasjonale laksevassdrag er det allerede klart at ordningen i første omgang vil omfatte vassdrag som fra før er vernet mot kraftutbygging. De vassdragene som er aktuelle for kraftutbygging må sees i en mer helhetlig sammenheng. -Disse vil bli vurdert når vi skal ha en samlet gjennomgang av Samlet plan for vassdrag, sier miljøvernminister Siri Bjerke.

Opprettelsen av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder må sees i sammenheng med andre viktige samfunnsinteresser og verdier, som hensynet til oppdrettsnæringen. For Finmark vil det bli lagt opp til en mindre omfattende ordning enn det som skisseres i Villaksutvalgets innstilling.

Kontaktperson: Steinar Hermansen, tlf. 22 24 58 86