Historisk arkiv

Ny forskrift om forvaltning av store rovdyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Ny forskrift om forvaltning av bjørn, jerv, ulv og gaupe, ble vedtatt av Kongen i statsråd i dag, 30.juni. Endringene gjør det mulig å drive ulik forvaltningspraksis i forskjellige deler av landet. Endringene i forskriften er hjemlet i viltlovens nye § 12. (30.06.00)

Pressemelding

Dato: 30.06.2000

Ny linkdoc109281#docforskrift om forvaltning av store rovdyr vedtatt

Ny forskrift om forvaltning av bjørn, jerv, ulv og gaupe, ble vedtatt av Kongen i statsråd i dag. Endringene gjør det mulig å drive ulik forvaltningspraksis i forskjellige deler av landet. Endringene i forskriften er hjemlet i viltlovens nye § 12.

Forskriften konkretiserer nærmere hva som ligger i prinsippet om differensiert forvaltning. En differensiert forvaltning betyr at hensynet til vern av rovviltbestandene og hensynet til beitebruk vektlegges forskjellig i ulike områder og for de ulike rovviltarter. I nærmere avgrensede områder skal det ikke legges til rette for reproduserende bestander av store rovdyr. I disse områdene skal rovdyrbestandene i første rekke forvaltes ved å tillate skadefellinger og andre tiltak som regulerer bestanden, som lisensjakt og kvotejakt. Innenfor områder som er særskilt avsatt til rovdyr, skal det langt mer til før myndighetene vil felle rovdyr, enn utenfor. Felling vil, i samsvar med Bern-konvensjonen, bare kunne skje når det ikke vil være skadelig for bestandens overlevelse og når det ikke er noen annen tilfredsstillende løsning vurdert i henhold til prinsippet om differensiert forvaltning.

Forskriften åpner i større utstrekning for at beslutninger om felling tas lokalt og regionalt.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Pål Vidar Sollie, tlf. 22 24 58 77