Historisk arkiv

Økt myndighet til Riksantikvaren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 30.05.00

Økt myndighet til Riksantikvaren

Miljøverndepartementet har vedtatt Forskrift om endring av forskrift om faglig ansvarsfordeling etter kulturminneloven. Endringen innebærer blant annet at Riksantikvaren får myndighet til å gi dispensasjon fra den automatiske fredningen som gjelder kulturminner fra før år 1537, og samiske kulturminner eldre enn 100 år.

Forskriften er ledd i en oppfølging av endringene i kulturminneloven vedtatt i mars 2000. Endringene innebærer et styrket vern av automatisk fredete kulturminner og bevaringsverdige byggverk samt en bedre beskyttelse av enkelte løse kulturminner.

Den nye forskriften etablerer også et klart skille mellom forvaltning og forskning når det gjelder arkeologisk arbeid. Riksantikvaren har fått overført myndighet til å fatte vedtak med vilkår i forbindelse med inngrep i automatisk fredete kulturminner fra før 1537, samiske kulturminner som er eldre enn 100 år, samt skipsfunn. Den faktiske gjennomføring av det arkeologiske eller marinarkeologiske arbeidet som er fastsatt i vilkårene, kan foretas av hhv. landsdelsmusene, sjøfartsmuseene eller Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU).

Forskriften skal gjøre det enklere å utnytte eksisterende kompetanse/kapasitet bedre innen arkeologien, og sørge for at utgravingsvirksomheten effektiviseres.

Forskriften har delt ikrafttredelse. Hovedtyngden av forskriften trer i kraft 1. juni 2000. Delen som knytter seg til overføring av myndighet til Riksantikvaren til inngrep i automatisk fredete kulturminner og skipsfunn, samt utførselsforbud for visse typer kulturminner trer i kraft 1. januar 2001, fordi det først må utarbeides regler om gjennomføring av utførselsforbudet

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør: Einar Holtane, tlf. 22 24 58 62

Rådgiver Ragnhild Guribye, tlf. 22 24 60 31