Historisk arkiv

Ozonlaget i påsken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Ozonlaget i påsken

Bekymret for ozonlaget i påskefjellet? Utfra dagens situasjon og til tross for at påsken i år kommer sent, ser det ikke ut til å være behov for ekstraordinære tiltak, utover fornuftig forsiktighet.
God Påske!

Se også MDs temaside om Ozonlaget

Dato: 14. april 2000

Siden fortynning av ozonlaget, det såkalte ozonhullet, ble registrert i vårmånedene over Antarktis på midten av 1980-tallet, har denne sesongmessige svekkelsen som skyldes kjemisk nedbryting blitt større for hvert år. Ozonlaget over Arktis har de senere årene vært utsatt for til dels betydelig nedbrytning.

Europeiske og amerikanske forskere har i vinter samarbeidet for å samle nye data og ny kunnskap om de prosessene som styrer ozonlagets utvikling. Eksperimentet er et ledd i det tredje europeiske forskningsprogrammet for stratosfærisk ozon (THESEO). I vinter har forskere utført et storstilt eksperimentet i Kiruna og andre steder i Arktis for å få mer kunnskap om ozonlaget i nordområdene. Resultatene fra dette begynner nå å fremkomme og viser en kraftig nedbrytning av ozonlaget over Arktis. Resultatene viser over 60 prosent lokal svekkelse av ozonlaget i 20 km høyde. Forskerne lurer nå på om klimaforandringene svekker gjenopprettelsen av ozonlaget etter ozonnedbrytningen de siste ti årene pga. KFKer og andre ozonødeleggende stoffer. <

I tillegg til ozonlagets tykkelse vil UV-nivået ved jordoverflaten være avhengig av skydekke, solhøyden og bakkerefleksjonen. Skydekket er av stor betydning og kan gi en nesten total demping av UV-nivået. Normalt er UV-nivået lavt i vårmånedene fordi solen står lavt over horisonten. Dette betyr at selv om ozonlaget er fortynnet i vårmånedene, vil UV-nivået fortsatt kunne være lavt. Normalt på denne årstiden øker UV-nivået daglig så raskt at dagsdosen ved f.eks. en sen påske kan være nær det dobbelte av nivået ved en tidlig påske. Det vil også være andre forhold som påvirker styrken i den UV-strålingen vi blir utsatt for. Snødekte flater kan føre til opptil 40 % høyere UV-nivå enn ved barmarksforhold. Videre er f.eks. UV-nivået ca. 10 % høyere i 1000 meters høyde enn ved havoverflaten.

Til tross for de målingene som er blitt foretatt indikerer en lokal svekkelse på om lag 60%, er ozonlagets tykkelse og UV-nivået over fastlandsnorge innenfor det normale variasjonsområdet. Mulighetene for store fluktuasjoner i de nærmeste dager er imidlertid fortsatt tilstede, avhengig av temperaturforhold i atmosfæren og andre værforhold. På det nåværende tidspunkt er det således fortsatt noe usikkert hvordan ozonlagets tilstand og UV-nivået vil bli i påsken i og med at NILUs prognoser bare går en uke fram i tid. Utfra dagens situasjon og til tross for at påsken i år kommer sent, ser det imidlertid ikke ut til å være behov for ekstraordinære tiltak, utover fornuftig forsiktighet, i påskefjellet.