Historisk arkiv

Produsentansvar for oppladbare batterier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 14.04.00

Produsentansvar for oppladbare batterier

Miljøverndepartementet vedtar i dag en forskrift som gir importører og produsenter av oppladbare batterier ansvar for innsamling og behandling av brukte batterier. Samtidig inngår Miljøvernministeren en avtale med en samlet batteribransje om et landsomfattende retursystem for batteriene. Målet er at praktisk talt alle miljøskadelige batterier skal samles inn til forsvarlig sluttbehandling. Det betyr at fra 1. juli i år kan alle levere sine brukte oppladbare batterier i butikken. Helt gratis.

Dette er et svært viktig tiltak for å hindre spredning av miljøgiften kadmium i naturen, sier Miljøvernminister Siri Bjerke. En stor andel av de oppladbare batteriene er spesialavfall og inneholder kadmium. Frem til nå har kun et fåtall av disse blitt tatt forsvarlig hånd om. Statistikken viser at det i 1997 var omlag 20 tonn kadmium fra batterier som havnet på avveie. Kadmium gir kroniske giftvirkninger overfor mange organismer, selv i meget små konsentrasjoner, og kan føre til bl.a. kreft og nyreskader hos mennesker. Den nye ordningen skal sikre at så godt som all kadmium fra batterier håndteres forsvarlig.

Forskriften fastsetter at alle som selger oppladbare batterier skal ha plikt til å ta bruke batterier vederlagfritt i retur. Importører og produsenter av disse batteriene får plikt til henting av batteriene hos forhandler eller etablerte oppsamlingsplasser, og deretter sørge for miljømessig forsvarlig behandling av batteriene. For å sikre en effektiv gjennomføring av forskriften er den supplert med en avtale mellom Miljøvernministeren og batteribransjen. I avtalen påtar bransjen seg ansvar for å etablere et landsomfattende retursystem for batteriene og å nå mål om at tilnærmet all kadmium fra batterier skal samles inn og behandles forsvarlig. Ordningen trer i kraft 1. juli i år. Fra da av kan alle brukte oppladbare batterier til f. eks. mobiltelefoner og håndverktøy levers gratis i butikkene.

Bransjen er forberedt på å ta dette miljøansvaret og er allerede i gang med å etablere nødvendige systemer for et effektiv og velfungerende retursystem.

Kontaktperson: Ellen Hambro 22 24 58 15