Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett 2000 for Miljøverndepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 12.05.00

Revidert nasjonalbudsjett 2000 for Miljøverndepartementet

Økte midler til rovvilt og økte tilsagnsfullmakter for gjennomføring av verneplaner er blant forslagene i RNB for Miljøverndepartmentet. Flere avgifter gis en bedre miljøprofil. Investeringer og vedlikehold av vannkraftverk får fritak for investeringsavgift. Det samme får ombruksemballasje. Svovelavgiften for kull, koks og CO2-avgiften på godtransport til sjøs øker.

Regjeringens forslag innebærer en satsing på det klassiske naturvernet. Økte budsjettmidler til rovvilt på til sammen 13 mill kr pluss omdisponeringer på 6 mill kr, gir grunnlag for ekstraordinære forebyggende tiltak. I tilknytning til ulvefamiliene i Hedmark og Østfold, vil man sørge for at tap og konflikter i sauenæringen reduseres denne sommeren. Økningen gir også mulighet for å dekke opp et etterslep fra 1999, og til dekning av den gjennomførte jakten på ulvehybrider i Østfold denne vinteren. Disse tiltakene vil kunne sikre en god avvikling av beitesesongen i de rovdyrutsatte områdene.

Tidligere vedtatt vern etter naturvernloven er blitt dyrere enn forutsatt, derfor foreslår regjeringen økte tilsagnsfullmakter for fylkesvise verneplaner og barskogvern. Dette innebærer bl.a. at verneplan - barskog for Nord-Norge kan gjennomføres i år.

Regjeringen foreslår videre et fritak for investeringsavgift for vannkraftprosjekter fra 1. januar 2000. Miljøverndepartementet ser det som positivt at det blir fritak for investeringsavgift for opprustning av eksisterende vannkraftverk. Fritaket vil bidra til at kapasiteten i eksisterende vannkraftverk kan utnyttes bedre, slik at tilgangen på vannkraft fra eksisterende anlegg øker.

Regjeringen foreslår også fritak for investeringsavgift for ombruksemballasje. Dette vil kunne motivere til økt bruk av ombruksemballasje og lavere avfallsmengder. I Revidert nasjonalbudsjett foreslår Regjeringen også en dobling av de laveste satsene i svovelavgiften, som bl.a. gjelder for bruk av kull og koks i prosessindustrien. Dette er et bidrag i arbeidet med å oppfylle Norges forpliktelser i den internasjonale avtalen som ble inngått i Gøteborg i november 1999. Avtalen omfatter reduksjon av bl.a. svovelutslippene med 58 prosent fra 1990 til 2010. Forslaget om å øke CO2-avgiften på innenriks godstransport til sjøs til samme nivå som for persontransporten vil også være positivt for miljøet, og vil bidra til en mer kostnadseffektiv reduksjon av CO2-utslippene.

Kontaktpersoner:

Brage Rønningen 22245708, Mobil. 90 10 73 85

Jon Rørvik 22245710,

Arne Ness 22245733