Historisk arkiv

SFT fjerner bildekk i Latvia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

SFT fjerner bildekk i Latvia

Statens Forurensningstilsyn har fått i oppdrag å sørge for at 1600 tonn brukte bildekk, som står lagret i Latvia, blir tatt hånd om på en miljøvennlig måte. Et norsk selskap skulle transportere dekkene til Russland for gjenvinning, men fikk ikke tillatelse til å ta dem inn i landet. Lasten ble stående på jernbanevogner i Latvia, og det norske selskapet gikk konkurs.

3. mai 2000

Den norske stat har ikke juridisk ansvar for dekkpartiet. Men på grunn av de spesielle omstendighetene vil Miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Norsk Dekkretur A/S dekke kostnadene med å transportere og gjenvinne dekkene.

Det var i februar i fjor at myndighetene i Latvia henvendte seg til norske myndigheter og ba om hjelp til å få fjernet dekkene. 1600 tonn kasserte bildekk har siden høsten 1998 stått lagret på jernbanevogner i Latvia. Dekkene skulle eksporteres av et norsk firma til Russland for ombruk og gjenvinning (brukt som brensel i industrien), men ble ikke tillatt tatt inn i Russland. Dekkene ble deretter stående i Latvia. I mellomtiden gikk det norske firmaet konkurs. Norge tilbød å fjerne dekkene, sørge for at de blir tatt hånd om på en miljømessig forsvarlig måte, og betale kostnadene forbundet med dette.

En avtale for gjennomføring av denne oppgaven er nå kommet i stand. Den mest aktuelle løsningen er å transportere dekkene til et av de nordiske land for energigjenvinning. Det vil bli foretatt en konkret vurdering av aktuelle transport - og behandlingsløsninger. Forbrenning i sementindustrien, hvor dekkene erstatter kull som energikilde, kan være en god løsning. Statens Forurensningstilsyn har fått oppdraget med å finne ett eller flere firma som kan gjøre denne jobben. Prosjektet har en foreløpig kostnadsramme på 2,5 millioner kroner.

Det er full forståelse mellom Latvia og Norge om at norske myndigheter ikke har noe ansvar for dekkene og fjerning av disse, men at Norge har ønsket å bidra til å løse den vanskelige situasjonen man kom opp i etter problemene rundt salget